Analys av 
Per-Anders Sjögren

Ansvarskris på europeisk och kommunal nivå

MIGRATION. Europa står inte inför en flyktingkris utan en ansvarskris, enligt statsminister Stefan Löfven. Att få fler att ta sitt ansvar i mottagandet av dem som flytt sitt hemland är något som ska gälla både på EU-nivå och på hemmaplan bland landets kommuner.

EU-länderna ska försöka enas om ett system där fler medlemsländer tar emot flyktingar från krishärdar runt om i världen.<br><br>
EU-länderna ska försöka enas om ett system där fler medlemsländer tar emot flyktingar från krishärdar runt om i världen.

Foto: Foto: EU-kommissionen
Per-Anders Sjögren

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sina nya planer för att få fler EU-länder att ta emot flyktingar.  Det är andra gången i år som kommissionen lägger fram ett sådant förslag. De tidigare planerna på obligatoriska kvoter som varje land ska fylla har inte blivit av på grund av att det saknas enighet bland de 28 länderna. I stället ska fördelningen ske frivilligt. 

Det återstår att se om EU-kommissionens planer får ett annat bemötande denna gång. När Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven träffades under tisdagen fanns det dock en from förhoppning om att fler ledare ska ha insett allvaret i den humanitära katastrof som sker i EU:s närområde och därför bli mer välvilliga till att gå med på en obligatorisk fördelning.

Snedfördelning

Merkel och Löfven är regeringschefer för de två länder, som tillsammans med Österrike, har tagit emot merparten av dem som flytt till Europa i år. Och de anser att EU-länderna i solidaritetens namn ska införa obligatoriska och bindande kvoter för hur många människor på flykt som ett land ska ta emot.

Samtidigt betonade de att dagens regelverk, med principen att flyktingar ska registreras och söka asyl i det första land som de anländer till, inte har fungerat för att möta de som flyr kriget i Syrien. Och därför behövs en förändring.


Det är hög tid att avskaffa det kommunala vetot i flyktingpolitiken,

Stefan Löfven
Statsminister

Att få EU:s 28 länder att enas om nya asylregler och en jämnare fördelning av flyktingströmmarna är en lång politisk process. I Sverige finns också en skev fördelning då alla kommuner inte tar emot flyktingar. Ett lagförslag förbereds som går ut på att alla kommuner blir skyldiga att ta emot dem som fått uppehållstillstånd och ska placeras i en kommun. Planerna presenterades i somras i en promemoria från arbetsmarknadsdepartementet och förslaget är nu ute på remiss.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare sagt att regeringen ska invänta remissinstansernas svar innan den sätter ner foten. Och kanske gick Stefan Löfven händelserna i förväg när han i måndags sade att det är ”hög tid att avskaffa det kommunala vetot i flyktingpolitiken”. Möjligen är det lättare för att hitta en lösning på det som Stefan Löfven kallar ansvarskrisen på nationell nivå.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00