Anders Fogh Rasmussen i Taiwan: ”Vi får inte göra samma misstag som vi gjorde med Ryssland och Ukraina”

Under ett historiskt besök i Taiwan påpekar den tidigare Natochefen Anders Fogh Rasmussen att väst måste inta en hård linje mot Kina. Han uppmanar EU att skärpa tonen och skickar även en bredsida till den tidigare danske S-ordföranden och utrikesministern Mogens Lykketoft, som har kritiserat besöket.

Anders Fogh Rasmussen vid ett besök i Kyiv förra året. 
Anders Fogh Rasmussen vid ett besök i Kyiv förra året. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Västvärlden måste lära av kriget i Ukraina när man förhåller sig till Taiwan.

Det menar Anders Fogh Rasmussen, före detta dansk statsminister och tidigare generalsekreterare i Nato, som har börjat det nya året med att besöka ett land som Kina helst ser att västerländska toppnamn avstår från att besöka.

Anders Fogh Rasmussen besöker det östasiatiska öriket i egenskap av ordförande för fonden Alliance of Democracies, en stiftelse som arbetar för att främja demokrati över hela världen.

Samma dag som Fogh Rasmussen träffade Taiwans president Tsai Ing-wen fick Altinget tag i honom över telefon från huvudstaden Taipei.

– Jag är här för att visa stöd för Taiwan, som för närvarande är under ökat tryck från Kina. Både militärt och ekonomiskt, säger Anders Fogh Rasmussen och fortsätter.

– Jag gör det här just nu för att det är viktigt att vi inte gör samma misstag i förhållande till Kina och Taiwan som vi gjorde med Ryssland och Ukraina. Vi reagerade alldeles för svagt, för tveksamt och alldeles för sent på Ryssland när de attackerade Ukraina 2014. Detta gav Putin fel intryck: att han bara kunde fortsätta sitt äventyr i Ukraina utan kostnad.

Med de viktiga lärdomarna om Ryssland och Ukraina i åtanke är det avgörande att en ”mycket tydlig signal” nu skickas till Kina, menar Fogh Rasmussen.

– Om Kina skulle attackera Taiwan skulle västvärlden enas och stödja Taiwan. Vi skulle stödja militärt, precis som vi hjälper Ukraina, och vi skulle införa så långtgående ekonomiska sanktioner mot Kina att Kina i praktiken skulle bli avskuret från världsekonomin, säger han och konstaterar vidare.

– Genom att visa Kina att kostnaderna är så höga tror jag att vi kan avskräcka Kina från att attackera Taiwan.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.