Debatt

Anders Fogh Rasmussen: EU bör införa totalstopp för rysk olje- och gasimport

Putin förväntar sig att Europas ekonomiska intressen väger tyngre än vårt moraliska och politiska stöd till Ukraina. Vi måste bevisa att han har fel genom att sätta stopp för all import av rysk olja och gas, skriver Anders Fogh Rasmussen, tidigare dansk statsminister och Natos generalsekreterare 2009-2014.

När Putin ökar brutaliteten i sin krigsinsats måste vi också öka intensiteten i vår reaktion, skriver Anders Fogh Rasmussen.
När Putin ökar brutaliteten i sin krigsinsats måste vi också öka intensiteten i vår reaktion, skriver Anders Fogh Rasmussen.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Anders Fogh Rasmussen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter i skrivande stund två veckors krig går Putins invasion av Ukraina inte enligt planen. Ukrainarnas hjältemodiga insatser håller på att förvandla Putins dröm om ett snabbt och smärtfritt regimskifte till en mardröm.

Kriget går in i farlig fas

Ryska trupper som blev ivägskickade med en berättelse om att de skulle befria Ukraina, möts med luftvärn och gevär. Även i de städer där ryssarna har tagit kontrollen står modiga invånare klädda i ukrainska flaggor ansikte mot ansikte med ryska soldater.

Det är på tiden att vi adresserar elefanten i rummet: olje- och gasimporten till Europa.

I stora delar av landet har invasionen nu gått i stå. Därmed går kriget in i en farlig ny fas, där Putin vänder sig till brutalare stridshandlingar.

Granater och missiler riktas nu medvetet mot civila mål. De skrämmande bilderna vi har sett på barn och gravida kvinnor som släpas ut från ett bombat sjukhus i Mariupol kommer bara att bli vanligare från och med nu. 

Hittills har väst visat prov på historisk sammanhållning och beslutsamhet. Effekten av de ekonomiska sanktionerna har börjat märkas i Ryssland, och varje dag stänger ännu ett europeiskt eller amerikanskt företag ner sina aktiviteter i landet.

Finansierar rysk krigsmakt

Putin har kvävt de sista resterna av den fria pressen för att dölja sitt krig för vanliga ryssar, men han kan inte dölja de ekonomiska konsekvenserna. Ryssarna kan inte längre se Netflix, äta på McDonalds eller köpa den nyaste iPhonen – och även om de kunde det, har rubelns värde mer än halverats under de senaste två veckorna.

Men när Putin ökar brutaliteten i sin krigsinsats måste vi också öka intensiteten i vår reaktion. Det är på tiden att vi adresserar elefanten i rummet: olje- och gasimporten till Europa.

Trots historiskt hårda sanktioner skickar vi fortfarande hundratals miljoner euro till Ryssland varje dag, som används för att finansiera den ryska krigsmaskinen. Med ena handen knuffar vi den ryska ekonomin ut över kanten, medan vi kastar iväg en livboj med den andra.

Rysslands största handelspartner

För att få ett slut på kriget måste Europa därför stänga kranarna helt och hållet. EU bör ansluta sig till USA och ögonblickligen sluta med all import av rysk olja och gas. Det skulle tömma den ryska statskassan, så att Putin inte kan upprätthålla invasionen av Ukraina och förtrycket av det ryska folket.

2021 kom 36 procent av den ryska statens intäkter från försäljning av olja och gas. EU är fortfarande Rysslands största handelspartner och den primära marknaden för dess energireserver. Mer än hälften av Rysslands olje- och gasexport går till Europa.

”Energipolitik handlar också om säkerhet”

Vår nuvarande politik är kontraproduktiv. I takt med att olje- och gaspriserna stiger, häller vi ner mer och mer pengar i Putins kassor, som de här dagarna direkt finansierar hans krig. Den enda effektiva lösningen är ett totalt stopp för överföringar till Ryssland. Det skulle få den ryska ekonomin på knäna.

Det sker självklart inte utan kostnader. Ett totalt stopp för import av rysk olja och gas till Europa kommer med ett högt pris. Men det priset är litet jämfört med det lidande det ukrainska folket måste uthärda just nu – och det blir minimalt jämfört med förlusten av frihet som kommer att äga rum om vi inte handlar nu.

Det är ett pris vi kan hantera. Genom att ersätta rysk gas med flytande naturgas, öka importen av olja från andra leverantörer, frigöra vår lagringskapacitet och minska vår energiförbrukning, kan vi klara det ur det korta perspektivet.

Ur det långa perspektivet måste vi förbättra energieffektiviteten och accelerera utvecklingen av nya energikällor som sol, vind och andra gröna teknologier. Energipolitik handlar inte bara om klimat. Det handlar också om säkerhet.

Ett pris värt att betala

Putin förväntar sig att Europas ekonomiska intressen väger tyngre än vårt moraliska och politiska stöd till Ukraina. Vi måste visa att han har fel. Vi måste visa att vi är redo att gå hela vägen. Att vi är redo att ta ekonomiska motgångar för att sluta vara beroende av rysk energi.

Det blir inte billigt. Men om det kan hjälpa de nödlidande ukrainarna är det ett pris som är värt att betala.

Artikeln är översatt från altinget.dk av Fredrik Papp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00