Altingets lista: Håll utkik efter detta i miljöbudgeten

Efter veckor av budgetutspel är det välkommet när budgetpropositionen presenteras i sin helhet – först då går det att se vad som finns bakom formuleringarna om satsningar och mer pengar. Här är Altingets lista på några saker som är extra intressanta att hålla utkik efter i miljöbudgeten.

Efter budgetutspelen. Förra årets miljöbudget skapade en kritikstorm från miljöhåll. Hur kommer reaktionerna bli när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterar miljöbudgeten i sin helhet på onsdag?
Efter budgetutspelen. Förra årets miljöbudget skapade en kritikstorm från miljöhåll. Hur kommer reaktionerna bli när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterar miljöbudgeten i sin helhet på onsdag?Foto: Claudio Bresciani/TT
Jacob HederosJohanna Alskog

Helheten

Det blir ett stort hack i miljöbudgeten som helhet (utgiftsområde 20) när bonusen till miljöbilar fasas ut: Nästan sex miljarder kronor. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtar (L) har under de senaste budgetutspelen hänvisat till att satsningar finansieras genom att ta från anslaget för klimatbonusen, trots att anslaget redan är nollat från och med nästa år. Där är också flera budgetnyheter där finansieringen inte funnits med, bakom en satsning kan alltså finnas en besparing på något annat.

Det blir också intressant att se hur miljöbudgetens nivå står sig jämfört med tidigare år, då en minskad nivå i miljardklassen kommer att användas som ett slagträ av oppositionen i debatterna hela vägen fram till nästa år.

I budgetpropositionens klimatredovisning ska regeringen, enligt klimatlagen, redogöra för: En redovisning av utsläppsutvecklingen, de viktigaste besluten inom klimatpolitiken under året och beslutens betydelse för växthusgasutsläppen samt en bedömning av behov av ytterligare åtgärder, när och hur beslut om dessa åtgärder ska fattas.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00