Alterå blir ordförande för Cuf

PERSONNYTT. Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, har vid sin årsstämma i Mora valt ny ordförande och förbundsstyrelse.

Josefin Lingström

Ida Alterå tar över ordförandeposten efter riksdagsledamoten Magnus Ek som varit ordförande sedan 2015. 

– Jag har ju under våren presenterat min vision för centerrörelsen i stort, ända sedan i mars. Jag tror att medlemmarna har fått en bild av vad jag har för vision och förmågor, och vem jag är som person. Uppenbarligen delade de min vision och de tror att jag är rätt person att leda förbundet. det är jag väldigt tacksam för, säger Ida Alterå till SVT.

Hon är 22 år gammal och kommunpolitiker i Lund. I valet 2018 lyckades hon kryssa sig in i kommunfullmäktige från plats 7 på listan. 

Familjetradition

Alterå är dotter till centerprofilerna Ola Alterå och Anna-Karin Hatt. Ola Alterå har bland annat varit Cuf-ordförande (90-93), partisekreterare (98-01) och statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson (06-10). I dag är han ordförande i klimatpolitiska rådet. 

Anna-Karin Hatt har också suttit i Cuf:s förbundsledning på 1990-talet. Senare var hon stabschef för Centerpartiets partiledarstab, IT- och energiminister 2011-2014 och vd för Almega 2015-2019. Sen 1 augusti är hon ny vd för LRF.

Ny förbundsstyrelse

Till förste vice förbundsordförande har Eva Mörtsell valts. Hon satt tidigare i förbundsstyrelsen. Johan Vesterlund har valts till andre vice förbundsordförande. Han är i dag gruppledare i kommunfullmäktige och miljönämndens ordförande i Helsingborg.

Styrelseledamöter efter årsstämman:

  • Milena Axklo
  • William Fröding
  • Olivia Karlsson
  • Lovisa Kronsporre
  • Dana Pourkomeylian
  • Olle Romlin
Nämnda personer

Magnus Ek

Tidigare ordförande Hela Sverige ska leva

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00