Alrow Medias ägare förbereder sig för generationsskifte och stiftelseägande

Alrow Media-koncernen, som står bakom den politiska nättidningen Altinget i de tre skandinaviska länderna och veckotidningen Mandag Morgen i Danmark med tillhörande tankesmedja, tar nu några steg för att framtidssäkra verksamheten.

Rasmus Nielsen med sina två söner Oskar (född 1993) och William (född 1996) vid ett familjeevent den 12 maj 2023. 
Rasmus Nielsen med sina två söner Oskar (född 1993) och William (född 1996) vid ett familjeevent den 12 maj 2023. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Rasmus Nielsen

Detta sker när jag som 62-årig grundare och ägare förbereder mig för ett glidande generationsskifte i kombination med förberedelserna för delvist stiftelseägande. Syftet är att säkra äganderätten till våra fyra mediekanaler och tillhörande arbetsplatser. Stiftelsen får ha ett demokratiutbildande syfte. 

Under åren har det inte varit någon brist på köpintresse från hemlandet och utomlands, vilket vi bara ser på med tacksamhet. Men med dessa steg vill jag värna oberoendet, neutraliteten och den seriösa grunden för våra medietitlar. Dessutom säkras våra för närvarande cirka 200 arbetstillfällen i Bryssel, Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Vi är ett kunskapsföretag där våra välutbildade och specialiserade medarbetare betyder allt.

Tre företag grundas

Konkret kommer tre bolag att grundas, som tillsammans kommer att äga Alrow Media.

FAKTA

Alrow Media äger 100 procent

Altinget ApS, Danmark, startade 2000

Altinget AB, Sverige, startade 2014

Altinget AS, Norge, startade 2022

Mandag Morgen ApS, inköpt 2016

Ejendomsselskabet Stedets Ånd ApS, startade 2006

Ta en närmare titt på alrow.media

ROW AB får 90 procents ägande. Företagets namn utgörs av initialerna till Rasmus och mina två söner, Oskar och William. ROW – eller rad – beskriver samtidigt konceptet bakom Altinget, nämligen en hel rad nischmedier.  De två familjegrenarna kommer initialt att ta över 10 procent ägande vardera under 2024.

30-årige Oskar Herrik Nielsen är företagare och tidigare annonschef på Alrow Media.

26-årige William Herrik Nielsen är läkare och doktorand i hjärtmedicin vid Rigshospitalet i Köpenhamn. 

Sönerna, som båda är födda och uppvuxna tillsammans samt bor i Köpenhamn, har en nära och respektfull relation. De har länge aktivt följt företagets utveckling – Oskar med ett särskilt intresse för affärsutveckling och William för IT. De har inte valt en journalistisk karriär, så ansvaret för den publicistiska linjen kommer även framöver att placeras hos chefredaktörerna, på grundval av utgivarprincipen om neutralitet och redlighet.

Fond som informatör och mäklare

Vidare grundas ALF AB och ett tillhörande ALF Holding AB som från start tar över resterande 10 procent ägande. ALF är en förkortning för Stiftelsen Alrow (Alrow Fonden), som kommer att stiftas genom gåvobrev under åren 2026-30 med ett allmännyttigt och demokratifrämjande syfte. När Stiftelsen Alrow bildas ersätter den ALF Holding AB som ägare av ALF AB.   

Stiftelsens kapitalbas väntas dels komma från mig som grundare, dels från den proportionella andelen av framtida utdelningar och avkastning på kapital minus utdelningar. Stiftelsen är tänkt att ha hemvist och utåtriktad verksamhet centralt i Köpenhamn. Utöver sitt demokratiska utbildningssyfte kommer den att ha som deluppgift att kunna kalibrera eller vid behov medla mellan möjliga framtida generationer i händelse av meningsskiljaktigheter om strategin.

Prägla och skola nästa generation

Enligt min mening görs framtidssäkring bäst genom äganderätt. Familjeägande är ryggraden i skandinaviskt företagande och stiftelser är - inte minst i Danmark – en utbredd, varaktig form av samägande. Jag, mina söner, Alrow Medias styrelse och våra rådgivare är övertygade om att en kombination av familje- och stiftelseägande kommer att vara den mest livskraftiga och långsiktigt hållbara ägarstrukturen – förhoppningsvis in i nästa århundrade.

På sikt är tanken att de två familjegrenarna och Stiftelsen Alrow ska äga mer av medieföretaget, även om jag förmodligen äger en andel för resten av mitt liv.

Den slutliga fördelningen av det fullständiga ägandet framgår av testamente, liksom Alrowstiftelsens stiftelseurkund samt detaljerat grundartestamente.

Modellen har etablerats och slutmålet är oåterkalleligt. Det är inget hastverk. Jag är frisk och kry och planerar att vara ordförande i bolaget och senare stiftelsens styrelse under kommande år. Att planera vad som i slutändan är en exit kräver eftertanke. En sådan process måste ges tid. På så sätt kan man också själv vara med och prägla och skola nästa generations förmågor, till gagn för verksamheten, precis som jag förhoppningsvis kan bidra till Stiftelsen Alrows själ och tradition, när den väl förverkligas.

Upplevs som gemensam egendom

Samhällsmedier som Altinget är på sätt och vis ingens. De uppfattas ofta som gemensam egendom – som en del av allas vårt samhälle. Som något som bara kommer ut. Det är så det ska vara.

Visst finns det formella ägare, vilket har förklarats här. Ägare som prenumeranter, annonsörer, källor och medarbetare kan känna sig trygga med i framtiden, i takt med att planen genomförs. För det är den dagliga utgivningen som räknas. Att man kan räkna med det vi ger ut. Att vi alltid finns där. I slutändan till stöd för vårt demokratiska styrelseskick. Det var syftet den första dagen då Altinget.dk kom ut i april 2000 – och det kommer att vara syftet för all framtid.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00