”Allt blev inte som det var tänkt”

VÄLFÄRD. – Det sprids just nu en oro över Sverige, sade Moderaternas Tomas Tobé i onsdagens riksdagsdebatt om vinster i välfärden. Men enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) behöver inget skol- eller vårdföretag oroa sig för den nya regeringens politik – såvida verksamheten håller god kvalitet.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

Medborgarnas möjligheter att själva kunna skola till sina barn eller äldreboende på ålderns höst har varit goda reformer, enligt civilminister Ardalan Shekarabi som i går i riksdagens kammare försvarade regeringens politik om att begränsa vinster i välfärden.

Debatten ägde rum på begäran av Moderaterna, ett parti som är mycket bekymrat över den nya regeringens välfärdspolitik.
– Den nya regeringen har valt Vänsterpartiet före valfriheten, sade Tomas Tobé, partiets skolpolitiska talesperson.

Oppositionen: Alla är förlorare

Men vänsterledaren Jonas Sjöstedt vägrade gå med på den verklighetsbeskrivningen.
– Det finns inget parti i Sverige som vill begränsa rätten att välja vårdcentral eller äldreboende. Det vi vill begränsa är vinstdrivande företagens oinskränkta rätt att ta våra skattepengar, sade Jonas Sjöstedt som enligt oppositionen är den enda som har vunnit på uppgörelsen mellan Vänsterpartiet och regeringen – i övrigt är alla förlorare.

"En smygsocialistisk rökridå"

Emma Henriksson (KD) kallade regeln om att ett välfärdsföretag med offentligfinansierad verksamhet inte ska få ha vinstsyfte för en ”smygsocialistisk rökridå”.
– Förlust görs till norm, sade hon.

Den nya regeringen har valt Vänsterpartiet före valfriheten.

Moderaternas Tomas Tobé.

En stor del av debatten ägnades åt huruvida friskoleuppgörelsen från 2013 mellan allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortfarande gäller eller inte. De borgerliga företrädarna menade att MP och S har brutit sina löften från den sena kvällen då uppgörelsen slöts.

–  Visst har vi också sett att det finns brister. Vi var beredda att göra ytterligare. Man hade kunnat diskutera vidare med alliansen. Men ni valde en annan väg. Ni valde att minska medborgarnas rätt att välja. Därmed har ni också försämrat möjligheterna för framtida överenskommelser, sade Folkpartiets Christer Nylander och ifrågasatte att regeringen försöker få det att låta som om de nya villkoren för skol- och vårdföretag inte får några som helst konsekvenser för vanligt folk.

Shekarabi sträckte ut handen

Civilminister Shekarabi sträckte ut en hand och berömde den förra regeringen för att ha börjat städa upp i välfärden.
– Friskolekommittén ett sådant initiativ. Men det har varit känt att vi vill gå längre. Friskolekommittén gäller bara skolans område.

Nämnda personer

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande i justitieutskottet
Jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

Emma Henriksson

Seniorkonsult hälsa Reform Society, ordförande Storstockholms diabetesförening, Ecpat Sverige och Patientförsäkringsföreningen
Fil. kand i statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget