Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.

Pressträff på Rosenbad.
Pressträff på Rosenbad.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Vid ett extrainkallat regeringssammanträde klockan 13 i dag fattade regeringen beslut om att begränsa allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Det är en skärpning av det tidigare förbudet på 500 personer.

– Målet är att bromsa smittspridningen så mycket som möjligt, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) betonar att det är ett skarpt förbud och ingen rekommendation.

– Förbudet är straffsanktionerat. Den som ändå skulle arrangera en sådan sammankomst riskerar böter eller fängelse på upp till sex månader, säger han.

Stegvisa åtgärder

Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt. Vi kommer aldrig att kunna förbjuda allt skadlig beteende. Utan nu är det också faktiskt en fråga om folkvett.

Stefan Löfven (S)
Statsminister

Regeringsbeslutet kommer efter att Folkhälsomyndigheten rekommenderat det. Att myndigheten först rekommenderade förbud mot allmänna sammankomster på 500 personer och nu sänker det till 50 personer har att göra med att myndigheten vill se stegvisa åtgärder. När andra länder har infört väldigt skarpa beslut direkt har det medfört problem menar Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

– Det är bra att man växer in i sådana här lägen. Vi ser i många andra länder att polisen behöver springa ut på gatan, slå folk och tvinga in dem, säger Carlson och menar att Sverige måste ha ett annat förhållningssätt:

– Vi måste ha en acceptans och förståelse för de åtgärder som vidtas, säger Johan Carlson.

Fler åtgärder

Statsministern meddelar att fler åtgärder kommer att komma framöver.

– Var och en måste vara medveten om att fler åtgärder kommer att vidtas för att i varje givet läge skapa de bästa förutsättningarna för att samhället och sjukvården ska klara av den här krisen. Vi har många tuffa veckor och månader framför oss.

Samtidigt som han också betonar individens ansvar.

– Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt. Vi kommer aldrig att kunna förbjuda allt skadligt beteende. Utan nu är det också faktiskt en fråga om folkvett, säger Löfven.

Undvik resor

Något förbud mot resor är ännu inte fattat. Men statsministern är tydlig med att regeringen inte anser att det är läge att resa just nu.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, säger han.

Tydligare riktlinjer

Samtidigt ska Folkhälsomyndigheten framöver publicera allmänna råd och riktlinjer för hur individer ska agera i samband med exempelvis dop, begravningar och bröllop.

– Vi tror att det här kommer få ett gott genomslag. Erfarenheten av den här typen av råd i Sverige är väldigt god och följsamheten är god. Det är ett viktigt steg för att hitta vägar för att begränsa smittspridningen,  säger Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Nämnda personer

Johan Carlson

Läkarexamen (Uppsala uni. 1979) och docent i infektionsepidemiologi (Karolinska institutet)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00