Upp till bevis för Sverige efter migrationskompromiss i parlamentet
Efter att ha satt ner foten om de återstående delarna av migrationspakten står nu EU-parlamentet redo att inleda förhandlingar med EU-länderna om en gemensam migrationspolitik. Nu ligger bollen hos Sverige att samla ministerrådet kring sin position.

Charlotta Asplund Catot
Frilansjournalist Bryssel– Vi har just skrivit en bit historia här, sade spanjoren Juan Fernando López Aguilar, ordförande för EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, efter att utskottet på tisdagen röstat igenom parlamentets syn på de sista delarna i den så kallade migrationspakten.
Efter två och ett halvt års förhandlingar, med väldigt spridda utgångspositioner, har EU-parlamentet nu sin ståndpunkt klar i alla delar av det som föreslås bli EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik.
– EU står vid ett vägskäl: antingen tillåts det politiska dödläget fortsätta eller så finner vi en gemensam och konstruktiv väg framåt. I dag tog parlamentet ansvar för att föra det här framåt och visar på möjlighet att hitta kompromisser, sade moderaten Tomas Tobé, som varit ansvarig för den del som rör asyl- och migrationshanteringen, efter omröstningen.