Äldreomsorgen saknar beredskap för epidemier

BEREDSKAP. Många äldre är utelämnade till omsorg i hemmet eller på institution där beredskap och utbildning saknas, enligt regeringens äldresamordnare Göran Johansson. PRO varnar för coronabedragare som vill "hjälpa" äldre. 

Äldre är en riskgrupp för coronaviruset vilket ställer höga krav på kunskap, enligt regeringens samordnare för äldreomsorg Göran Johansson.

Extrapersonal

På landets äldreboenden måste både personal och äldre skyddas.

– På många håll behöver man ta in extrapersonal. Då krävs det att de får relevant utbildning och information, säger han till Altinget.

– En stor del av äldreomsorgen runt om i landet saknar riktlinjer och en plan för det här.

Äldres ansvar

Christina Tallberg, ordförande för PRO, betonar att äldre människor ska begränsa sina sociala kontakter.

– Vi måste skärpa oss och följa de här reglerna oavsett hur friska och krya vi känner oss, för att inte medverka till större smittspridning.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här. 

Forrige artikel Utskottet om coronakrisen – Utskottet om coronakrisen – "De frågorna måste vi reda ut" Næste artikel Överblick: Snålt krispaket enligt (M) och irritation mot aktieutdelning Överblick: Snålt krispaket enligt (M) och irritation mot aktieutdelning
S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

OPINION. Socialdemokraterna har rusat i opinionen under pandemin. Men att partiet skulle kunna nå tillbaka till sina opinionsnivåer på närmare 40 procent är snudd på omöjligt, menar statsvetare.