Academedia lämnar kommuner med "för låg" förskolepeng

FRISKOLA. Samtidigt som Academedia vinst stiger säger skolkoncernen att de lämnar kommuner med låg förskolepeng om ingen höjning sker.

Vi signalerar att det krävs mer resurser, menar vd Marcus Strömberg.

Academedias vd, Marcus Strömberg.
Academedias vd, Marcus Strömberg.Foto: Academedia
Josefin Lingström

Academedia har publicerat sin rapport för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.  

– Vi tycker det här är en stabil och bra rapport, säger Academedias vd, Marcus Strömberg, till Dagens industri. 

AF påverkar resultatet

Skolkoncernens vd kommenterar i rapporten även motgångar. Han uppger att vuxenutbildningen växer och har rekordmånga deltagare. Men koncernen påverkas av de neddragningar som Arbetsförmedlingen aviserat senaste månaderna.  

Arbetsförmedlingen anvisar till koncernens utbildningar, men nu väntas volymen minska på grund av neddragningarna inom myndigheten. Därför ska Academedia sänka kostnaderna och minska resurserna för vuxenutbildningen. 

– Vi har ju fortsatta problem med Arbetsförmedlingen, trots att vi har all time high när det gäller elever inom vuxenutbildningen. Hade vi inte haft det problemet eller utmaningen, då hade det sett riktigt, riktigt bra ut, säger Marcus Strömberg. 

Lämnar kommuner med låg skolpeng

För att öka lönsamheten och förbättra kvaliteten har koncernen gjort en strategisk analys av sina förskolor i Sverige. Då har man sett över var nya förskolor kan etableras samt köp och sälj av befintliga förskolor. 

– Det finns några geografier som vi tycker satsar för lite resurser på förskolan. Vi har pratat med kommunerna under lång tid. Vi tycker dessutom att det är helt fel skolpeng. Så i de kommunerna kommer vi att lämna vår verksamhet, säger Strömberg. 

Samtidigt vill Strömberg signalera till kommunerna att de måste höja skolpengen. 

– Jag hoppas på en förändring i Sverige därför att behovet av nya förskolor är väldigt stort. Det här är också en signal från oss att ska man klara av att bygga ut den här kapaciteten så måste man avsätta rätt resurser. 

172 miljoner i vinst

Academedia gör ändå en större vinst det tredje kvartalet i år än samma period förra året. Efter att ha betalat 45 miljoner i skatt, gör koncernen en vinst på 172 miljoner det tredje kvartalet. Det är 20 miljoner mer i vinst än för motsvarande period förra året. 

Nettoomsättningen för bolaget ligger under det tredje kvartalet på strax över 3,1 miljarder.

Moderbolaget Academedia AB är börsnoterat sedan 2016. I slutet av tredje kvartalet uppgick värdet på bolagets aktiekapital till 105,5 miljarder kronor. Fortfarande är Mellby Gård AB största ägare med 21 procent av aktierna.  

Nämnda personer

Marcus Strömberg

Vd Academedia
Civilingenjör (Linköpings uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00