Abortkritisk ledamot tar Adaktussons plats

Kristdemokraternas Lars Adaktusson är sedan några veckor tillbaka sjukskriven på grund av utbrändhet. Nu tar Lennart Sacrédeus över hans stol i socialförsäkringsutskottet under tiden.

Lennart Sacrédeus är kommunfullmäktigeordförande från Mora och före detta riksdagsledamot och EU-parlamentariker. När han nu äntrar som suppleant, har Dagens nyheter uppmärksammat hans tidigare uttryckta kritik mot Sveriges abortlagstiftning. Hans uttalanden har i sin tur kritiserats internt av Johan Ingerö (KD) som är policyansvarig i partiet.

I en tv-debatt i Aktuellt sa Sacrédeus bland annat ”vi kristdemokrater har genuin anledning att känna stolthet och inspiration över att tillhöra en rörelse som står upp också för de oföddas rättigheter”. Han har också likställt abort med att ”släcka liv”.

Vill styra bort från frågan

– Kristdemokraterna som parti, och jag är en del av det partiet, har sagt att man inte vill ändra på lagen. Jag är här i riksdagen i tre veckor, jag ska ägna mig åt pensionsfrågor och åt historiska frågor kring om en eventuell omläggning av Sveriges försvarspolitiska linje sedan 1812. Men jag ber om respekt för att jag inte står till förfogande för en intervju om ett specifikt ämne där du och alla andra vet det finns mycket känslor och hjärta, säger Sacrédeus till Dagens nyheter. 

På frågan om Adaktusson är orolig för att Sacrédeus ska ta tillfället i akt och göra uttalanden som går emot partilinjen svarar han:

– Han vet hur partibeslut fungerar. Så nej, det kan jag inte säga att jag är.

År 2019 avslöjades det att Adaktusson själv röstat mot abort 22 gånger i EU-parlamentet, vilket ledde till att han fick lämna partistyrelsen och uppdraget som andre vice partiledare.

Sacrédeus suppleantuppdrag sträcker sig fram till den 1 juni.

Nämnda personer

Lennart Sacrédeus

Kommunfullmäktiges ordförande (KD) Mora kommun
Gymnasielärare (Malmö uni., Lunds uni. 1983)

Lars Adaktusson

Tidigare riksdagsledamot och europaparlamentariker (KD), journalist SVT
Journalistik (Journalisthögskolan Göteborg, 1976)

Johan Ingerö

Partisekreterare Kristdemokraterna

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget