Åtta månader har gått – Afghanistanutredning inte igång

I början av sommaren beslutade regeringen att en parlamentarisk kommitté ska utvärdera Sveriges 20-åriga engagemang inom utrikes- och säkerhetspolitik respektive bistånd i Afghanistan. Men efter åtta månader är arbetet fortfarande inte igång. ”Det är bedrövligt”, säger Håkan Svenneling (V).

<span>Kung Carl XVI Gustaf inspekterar den svenska styrkan vid den svensk-finska huvudcampen Camp Northern Lights i Mazar-e Sharif i Afghanistan år 2011.<br><br></span>
Kung Carl XVI Gustaf inspekterar den svenska styrkan vid den svensk-finska huvudcampen Camp Northern Lights i Mazar-e Sharif i Afghanistan år 2011.

Foto: Atte Lonkari/Finska försvarsmakten/TT
Johanna Alskog

Partierna har nominerat ledamöter till den parlamentariska kommittén inte bara en gång, utan två gånger. En gång före valet i slutet av juni och en gång efter valet, i november. En ordförande finns på plats sedan sommaren – Lennarth Hjelmåker – liksom två sekreterare.

Men regeringen har ändå inte fått kommittén på plats och arbetet med att utvärdera Sveriges 20 år av insatser i Afghanistan, militära och civila, har inte kunna komma igång. Detta trots att det nu är åtta månader sedan S-regeringen beslutade om att tillsätta utredningen.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger till Altinget att han tycker det är ”bedrövligt”.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00