Åstrand kräver snabbare legitimationer

FÖRVALTNING. Handläggningstiderna hos Skolverket för att utfärda lärarlegitimationen tar 9-12 månader. Det är helt oacceptabelt, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett brev till utbildningsministern.

Foto: Bild: Lärarförbundet
Mattias Croneborg

Johanna Jaara Åstrand är upprörd över situationen. ”Det är orimligt att effekten blir att nyutexaminerade lärare inte kan få tillsvidareanställningar” skriver hon till Gustav Fridolin (MP).

Lärarförbundet menar att det finns ett stort behov av att få ut de nya lärarna så snart som möjligt på arbetsmarknaden. 

Lärarförbundet har jämfört handläggningstiden för lärarlegitimationer med hur lång tid det tar för andra myndigheter att utfärda yrkeslegitimationer.

Unikt problem

”Problemet med de långa handläggningstiderna är unikt för lärar- och förskollärarlegitimationerna. Lärarförbundet har jämfört med andra legitimationsyrken inom Socialstyrelsen och hittat stora skillnader mellan handläggningstiden för dessa och handläggningstiden för lärarlegitimationen”, skriver Johanna Jaara Åstrand.

Problemet med de långa handläggningstiderna är unikt för lärar- och förskollärarlegitimationerna

Johanna Jaara Åstrand
Ordförande Lärarförbundet

Socialstyrelsen utfärdar 17 olika legitimationer, bland andra för läkare och naprapater. Men där räknar man tiden i veckor snarare än i månader.

Följden av den långa handläggningstiderna är påtaglig för den enskilda läraren. Arbetsgivare får inte tillsvidareanställa lärare som saknar legitimation. Men det stannar inte där. En olegitimerad lärare får inte sätta betyg. Följden, enligt Jaara Åstrand, blir att arbetsgivaren hellre anställer en lärare som redan är legitimerad.

Inte mer än åtta veckor

Nu kräver Lärarförbundet att handläggningstiderna för en lärarlegitimation inte blir längre än åtta veckor. När det gäller förskollärarlegitimation anser fackförbundet att två veckor borde ”vara ett fullt rimligt mål”.

Vidare vill Lärarförbundet att legitimationsansökningar som tar längre tid än fyra månader ska vara gratis. I dag får en lärare betala 1 500 kronor för att Skolverket ska handlägga ansökan om legitimationen.

För att minska köbildning för de som väntar på sin första legitimation vill Lärarförbundet att nya legitimationsansökningar får företräde framför behörighetskompletteringar.

Lärarförbundet kräver att regeringen skjuter till ”de resurser som krävs för att Skolverkets handläggningstider omedelbart ska komma ner till maximalt fyra månader och inom en tvåårsperiod till maximalt åtta respektive två veckor.”

Ingen styrning

I dag har regeringen ingen styrning av Skolverket när det gäller tiden för handläggning av lärarlegitimationer. Däremot ska Skolverket fortlöpande redovisa till regeringen om verksamheten. Där ska framgå antal beslutade legitimationer, antal ärenden i vilka det inte meddelats beslut och orsaken till detta. Även just handläggningstiden ska framgå av redovisningen.

I år får Skolverket 105 miljoner kronor för att handlägga lärarlegitimationer. För första halvåret förra året förbrukade Skolverket cirka 66 miljoner kronor. Då beslutade verket om cirka 20 000 ärenden. Det ger en genomsnittskostnad på drygt 3 000 kronor per legitimation. 

Altinget har bett utbildningsdepartementet att kommentera Lärarförbundets brev.

Dokumentation

Skolverket om handläggningstiderna

”Många ansökningar är komplicerade och tidskrävande att handlägga. Ansökningar om behörighet i yrkesämnen och ansökningar där personen har en utländsk utbildning är extra komplexa och tidskrävande. I dessa ärenden måste ofta flera olika myndigheter och lärosäten vara inblandade. Vissa ansökningar är mindre komplexa och går fort att handlägga men eftersom tiden ärendet får vänta i kön kan vara lång, blir den totala handläggningstiden tyvärr ändå lång.”

Källa Skolverket.se


Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00