Åsa Westlund blir ny miljötopp för S

S-ROCKAD. Matilda Ernkrans lämnar miljöpolitiken. Det blir istället Åsa Westlund som ska vara Socialdemokraternas miljöpolitiska ansikte utåt samt som ska vara ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Åsa Westlund tar över efter Matilda Ernkrans i miljö- och jordbruksutskottet.
Åsa Westlund tar över efter Matilda Ernkrans i miljö- och jordbruksutskottet.Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

"Ser fram mot gott samarbete och kamratskap!"

gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) till Matilda Ernkrans på Twitter

Matilda Ernkrans ska fylla luckan efter Lena Hallengren i riksdagens utbildningsutskott. Hallengren blev nyligen statsråd och Ernkrans får nu skifta över till skolpolitik och utskottsordförande för utbildningsutskottet.

Ernkrans skor ska i sin tur fyllas av Åsa Westlund, som tar över  rodret i miljö- och jordbruksutskottet. Westlund blir också Socialdemokraternas gruppledare i utskottet och i praktiken partiets miljöpolitiska talesperson.

– Vi måste öka tempot om vi ska klara miljömålen. Det är en stor utmaning, men Sverige har många gånger visat att vi kan göra mer på miljöområdet än andra trott var möjligt. Därför är jag glad och stolt över att få fokusera på miljö- och klimatfrågorna, säger Åsa Westlund i ett pressmeddelande.

Kan EU:s miljöpolitik

Åsa Westlund var europaparlamentariker under tio år och satt då som ledamot i EU-parlamentets miljöutskott. Hon har suttit i riksdagen sedan förra valet och haft en ordinarie plats i näringsutskottet samt varit suppleant i miljö- och jordbruksutskottet. Hon var även en av S-ledamöterna i Energikommissionen.

Ska bli så roligt att jobba 100 procent för att vi ska klara klimatet och för en giftfri miljö igen!

Åsa Westlund kommenterar sitt nya uppdrag på Twitter

Matilda Ernkrans kommenterar utskottsbytet:

– För mig känns det oerhört spännande att få kliva från en framtidsfråga, klimatet, till en annan, nämligen utbildning. Jag ser fram emot en tid där vi kan lyfta fler av de frågor som är avgörande för att vi får ett jämlikt kunskapssamhälle, säger hon i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Åsa Westlund

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, ledamot i partistyrelsen
Fil. mag i statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00