Åsa Westlund blir ny miljötopp för S

S-ROCKAD. Matilda Ernkrans lämnar miljöpolitiken. Det blir istället Åsa Westlund som ska vara Socialdemokraternas miljöpolitiska ansikte utåt samt som ska vara ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Matilda Ernkrans ska fylla luckan efter Lena Hallengren i riksdagens utbildningsutskott. Hallengren blev nyligen statsråd och Ernkrans får nu skifta över till skolpolitik och utskottsordförande för utbildningsutskottet.

Ernkrans skor ska i sin tur fyllas av Åsa Westlund, som tar över  rodret i miljö- och jordbruksutskottet. Westlund blir också Socialdemokraternas gruppledare i utskottet och i praktiken partiets miljöpolitiska talesperson.

– Vi måste öka tempot om vi ska klara miljömålen. Det är en stor utmaning, men Sverige har många gånger visat att vi kan göra mer på miljöområdet än andra trott var möjligt. Därför är jag glad och stolt över att få fokusera på miljö- och klimatfrågorna, säger Åsa Westlund i ett pressmeddelande.

Kan EU:s miljöpolitik

Åsa Westlund var europaparlamentariker under tio år och satt då som ledamot i EU-parlamentets miljöutskott. Hon har suttit i riksdagen sedan förra valet och haft en ordinarie plats i näringsutskottet samt varit suppleant i miljö- och jordbruksutskottet. Hon var även en av S-ledamöterna i Energikommissionen.

Matilda Ernkrans kommenterar utskottsbytet:

– För mig känns det oerhört spännande att få kliva från en framtidsfråga, klimatet, till en annan, nämligen utbildning. Jag ser fram emot en tid där vi kan lyfta fler av de frågor som är avgörande för att vi får ett jämlikt kunskapssamhälle, säger hon i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Regeringen har nått jämställd utredningsmakt Næste artikel Lagrådet underkänner förslag om friskolor Lagrådet underkänner förslag om friskolor
Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).