Årets mest lästa debatter på Altinget.se

Populistiska köttbullar, renoveringskrav från EU och Bromma flygplats. Här är några av årets mest lästa debattartiklar på Altinget.se det senaste året. 

Barsebäck och det som Carolina Klüft kallar för populistiska köttbullar, två av årets mest lästa debattartiklar på Altinget.se.
Barsebäck och det som Carolina Klüft kallar för populistiska köttbullar, två av årets mest lästa debattartiklar på Altinget.se.Foto: TT/Montage
Anton Säll

Låt oss få igång kärnkraften i Barsebäck

”Kärnkraft kan vara en stabil och klimatvänlig lösning på våra energiproblem. Därför bör vi återstarta Barsebäcks kärnkraftverk”, skriver Köpenhamns borgmästare Jens-Kristian Lütken (Venstre) och Malmös vice kommunstyrelseordförande Roko Kursar (L) som fortsätter:

”Det råder bred enighet om att beroendet av rysk gas måste upphöra, men samtidigt ställer det stora krav på energiproduktionen. Vi kan inte bara investera i förnybara energilösningar som vind- och solenergi. Vi kanske så småningom kan få vår energiförbrukning täckt på det sättet, men värmeförbrukningen är mycket svår.

Det är här en svensk satsning på kärnkraft och en naturlig placering av reaktorer i Barsebäck kommer in i bilden. Kärnkraftverk producerar både el och värme. Att återställa kärnkraften i Barsebäck skulle kunna vara en klimateffektiv lösning på ett alarmerande problem.”

Därför måste Bromma flygplats läggas ned

”Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) meddelade i februari i år att Bromma blir kvar för elflygets utveckling. Det är lovvärt, men det adresserar inte det verkliga problemet: att Arlanda och Bromma just nu kannibaliserar på varandras reguljärtrafik. Så länge det inte finns någon plan kommer Sverige att fortsätta att frivilligt skänka bort sin konkurrenskraft till våra nordiska grannar.

Med den svenska statens numera marginella roll i SAS kommer vi inte längre att kunna lita på draghjälp för att bibehålla Arlanda som pålitlig internationell flyghub. Därför måste nu regeringen agera snabbt för att hantera den bromskloss som Bromma flygplats i dag utgör.”

Det skriver Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker och ledamot i transportutskottet.

EU:s renoveringskrav kan driva folk från hus och hem

”När EU-kommissionen vill detaljreglera hur och när svenska villaägare ska renovera sina hem går man för långt. Reglerna kan tvinga hundratusentals svenska småhusägare att renovera för dyra pengar till närmast obefintlig klimatnytta”, skriver Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro.

Klüft och matcheferna: Låt skolmaten vara

”Vi vädjar nu till Sveriges kommuner, inte minst till alla politiker, låt er inte ryckas med i populistiska förslag och enkla lösningar som medför att våra barn och unga går en sämre framtid till mötes. Lyssna istället på professionen för att skapa bättre möjligheter för barn att genom skolmaten få en matupplevelse som stärker barnets hälsa både här och framåt.

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till bästa möjliga hälsa. Vägen dit stavas inte bara makaroner och köttbullar.”

Så skrev Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep, tillsammans med sex kost- och måltidschefer.

SVT:s osakliga dokumentär om grönt stål borde inte ha visats i riksdagen

SVT:s dokumentär ”Den gröna kapplöpningen” visades i veckan i riksdagen. I den slår SVT följe med mäktiga särintressen i ”klägget” kring Hybrit. Det skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, IFN och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio. 

Nämnda personer

Roko Kursar

Kommunstyrelsens förste vice ordförande (L) och kommunalråd med ansvar för funktionsstöd och LSS Malmö stad
fil. kand i historia

Jens-Kristian Lütken

Sysselsättnings- och integrationsborgmästare (Venstre), Köpenhamns kommun
pol. kand. (Aarhus Uni., 2015)

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00