Åkesson (C): Säpo är den trånga flaskhalsen just nu

Trafikutskottet vill att inrikesminister Morgan Johansson svarar på vilka åtgärder som vidtas i säkerhetsprövningsarbetet för att mildra effekterna av långa köer vid passkontroller på bland annat Arlanda.  

<div>Swedavias vd Jonas Abrahamsson kallades till riksdagens trafikutskott under tisdagen. <br></div>
Swedavias vd Jonas Abrahamsson kallades till riksdagens trafikutskott under tisdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Jacob Hederos

Swedavias vd Jonas Abrahamsson var under tisdagen kallad till trafikutskottet för att svara på frågor om kökaoset på Arlanda flygplats.  

Och förutom att peka på ovana resenärer som inte är redo vid kontrollerna och som gärna tar ut sin frustration på personalen, så var svaret från Svedavias ledning tydligt om att svårigheterna att rekrytera personal orsakar störst utmaningar. 

Och i det arbetet är det framför allt säkerhetsklassprövningen som skapar fördröjningar med att genomföra passkontroller vid flygplatser och andra transportsystem.  

Han fortsätter: 

– Enligt det upphandlade bolaget Avarn så försvinner uppemot hälften av de som rekryteras på grund av handläggningstiden på Säpo, som i värsta fall kan uppgå till runt 10-12 veckor istället för det normala 2-3 veckor. Och det förstår jag, går du utan lön under den tiden så skulle jag också söka ett annat jobb. 

Trafikutskottets ledamöter landade därför i att begära att inrikesministern kallas till utskottet, då det är Morgan Johansson som i slutändan styr över Säkerhetspolisen Säpo:s förutsättningar. 

– Vi vill ställa frågan, på vilket sätt har du eller regeringen agerat för att mildra effekterna, bland annat på Arlanda, men det här gäller även på andra företag i transportsektorn.