Debatt

KD: Fastighetsskatten hör hemma på historiens skräphög

Det går inte att lita på att Magdalena Anderssons regering aldrig återinför fastighetsskatten eller inför en ny motsvarande. Kristdemokraterna är garanten för att fastighetsskatten aldrig kommer tillbaka. Det skriver Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed och gruppledare Andreas Carlson.

Kristdemokraterna är garanten för att fastighetsskatten aldrig kommer tillbaka, skriver Forssmed och Carlson (KD)
Kristdemokraterna är garanten för att fastighetsskatten aldrig kommer tillbaka, skriver Forssmed och Carlson (KD)Foto: TT/Montage
Jakob Forssmed
Andreas Carlson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Fastighetsskatten har blivit hett omdebatterad sedan Magdalena Andersson inte kan utesluta införandet av en fastighetsskatt. Socialdemokraterna vill visserligen inte införa den, men när Socialdemokraternas samarbetspartier pläderar för den har väljarna skäl att oroa sig. Andersson har dessutom tidigare förespråkat fastighetsskatt, har en historia av att svika vallöften och just nu letar partiet efter ett sätt att införa en ”beredskapsskatt” som de vägrar precisera hur den ska utformas. Svenska husägare har anledning till oro.

Kristdemokraterna var det parti som tydligast drev på för en avskaffad fastighetsskatt. Det var vi som såg till att det blev en del av Alliansens politik efter valsegern 2006. Det är ett arv vi är stolta över. Skatter ska vara rättvisa och förutsägbara och bygga på rimliga principer. Fastighetsskatten var ingetdera.

Ett hårt slag

En återinförd fastighetsskatt skulle innebära ett hårt slag mot svenskarnas ekonomi. För ett genomsnittligt svenskt radhus eller en villa skulle en skatt på en procent av taxeringsvärdet betyda en skattehöjning på nästan 30 000 kronor om året. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö skulle smällen bli ännu större. Många skulle tvingas sälja sina hem. Det är inte rättvist. Därför ska vi inte ha tillbaka en fastighetsskatt.

Många skulle tvingas sälja sina hem. Det är inte rättvist. Därför ska vi inte ha tillbaka en fastighetsskatt.

Men alla håller inte med. LO, som finansierar delar av Socialdemokraternas valkampanj, driver på för en fastighetsskatt. Vänsterpartiet, som Socialdemokraterna kommer vara tvungna att förhandla med, vill införa den. Magdalena Andersson själv ville behålla fastighetsskatten. När vi avskaffade den skrev hon en rapport för tankesmedjan Tiden där fastighetsskatten kallas för ekonomernas ”älsklingsskatt” och där hon ville behålla de dåvarande nivåerna.

Många i S vill ha fastighetsskatten

Den ståndpunkten delas fortfarande av många i hennes parti. 58 procent av de socialdemokratiska kommunpolitikerna vill återinföra fastighetsskatten. Partitopparna hänvisar till ett kongressbeslut på att den inte ska införas. På samma kongress beslutade S att de aldrig någonsin skulle gå med i Nato. Nu har de skickat in ansökan. Inför förra valet lovande Andersson att inte höja bensinskatterna. Sedan infördes en extra indexering så att skatten automatiskt höjdes varje år. Resultatet märks varje gång vi tankar. Det har blivit dyrt att vara svensk i Magdalena Anderssons Sverige.

Andersson och andra ministrar har upprepade gånger sagt att Sverige behöver en ny ”beredskapsskatt”. Hon har undvikit att berätta hur den ska utformas och i P1 drar hon inte upp några röda linjer kring fastighetsskatten. Istället begär Magdalena Andersson ett öppet mandat.

Ingen ska tvingas lämna sitt hem på grund av skatt

Fastighetsskatten gjorde så att människor som arbetat och sparat ett helt liv för att bo i sina egna hem på ålderns höst istället tvingades att sälja. Med den betydligt lägre och förutsägbara kommunala avgiften finns i stället en trygghet för boende i egna hem och flerfamiljshus.

Den som röstar på Centerpartiet, Socialdemokraterna eller något annat rödgrönt parti köper däremot grisen i säcken. Det går inte att lita på att Magdalena Anderssons regering aldrig återinför fastighetsskatten eller inför en ny motsvarande. Den gamla fastighetsskatten avskaffades på goda grunder – ingen ska tvingas lämna sitt hem på grund av en skatt. Då som nu är Kristdemokraterna garanten för att fastighetsskatten aldrig kommer tillbaka.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget