Regeringen lägger ner jaktlagsutredningen

JAKT. Den stora jaktlagsutredningen läggs ned av regeringen.
– Jag är lite förvånad över hanteringen. Vi har gått och väntat i ett halvår, säger utredaren Håkan Larsson till Altinget.

Johanna Alskog

Regeringen lägger ned den stora jaktlagsutredningen. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är det en rent ekonomisk fråga.

– Det finns inte pengar till det. Den borgerliga alliansbudgeten, med stöd av SD, drog ner anslaget till regeringskansliet med 200 miljoner kronor. Det får ju konsekvenser. Vi har varit tvungna att lägga ner ett antal utredningar, säger han.

Utredaren Håkan Larsson säger att utredningen har väntat i ett halvår på att regeringen ska tillsätta en expertgtrupp samt eventuellt lägga tilläggsdirektiv.

– Före jul förstod vi via tjänstemännen på departementet att regeringen övervägde att lägga ner hela utredningen, säger Håkan Larsson.

Fakta
I utredningens uppdrag ingår att:
Att modernisera straffrätten.
En översyn av reglerna för jakt på allmänt vatten.
En översyn av reglerna för jakt i svensk ekonomisk zon.
Att pröva möjligheterna att regionalisera sälförvaltningen. 
Att överväga in det bör införas allmän jakt på kronhjort.
En översyn av reglerna för viltvårdsområden.

Utredningens huvuduppdrag är att se över och modernisera jaktlagstiftningen samt anpassa den till EU-rätten.

– Det handlar om ett jättestort lagstiftningspaket som rör ett hundratal olika lagar och paragrafer. Då hade vi varit tvungna att rigga upp en särskild organisation med mycket hög juridisk kompetens, för att det berör så väldigt brett, säger Sven-Erik Bucht.

Regeringen arbetar nu med förslagen från utredningens två delbetänkanden och kommer att lägga fram förslag framöver. Enligt Sven-Erik Bucht är det även regeringens bestämda uppfattning att ändra reglerna för fjälljakten, och återgå till villkoren före 2007 års ändring, då EU-medborgare fick samma rätt till jakten som svenskar.

Utredningen ska även se hur den kontroversiella dubbla jakträtten på renbetesfjällen och i lappmarkerna kan avskaffas. Ett uppdrag som har sitt ursprung i ett tillkännagivande från riksdagen år 2010 där riksdagen ansåg att den dubbla jakträtten bör ses över, för att minska konflikterna.

Hur den frågan bäst bör lösas vill inte Sven-Erik Bucht uttala sig om.

– Den får vi återkomma till. Jag har ingen detaljkunskap kring den, säger han.

Nämnda personer

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00