Regeringen lägger ner jaktlagsutredningen

JAKT. Den stora jaktlagsutredningen läggs ned av regeringen.
– Jag är lite förvånad över hanteringen. Vi har gått och väntat i ett halvår, säger utredaren Håkan Larsson till Altinget.

Regeringen lägger ned den stora jaktlagsutredningen. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är det en rent ekonomisk fråga.

– Det finns inte pengar till det. Den borgerliga alliansbudgeten, med stöd av SD, drog ner anslaget till regeringskansliet med 200 miljoner kronor. Det får ju konsekvenser. Vi har varit tvungna att lägga ner ett antal utredningar, säger han.

Utredaren Håkan Larsson säger att utredningen har väntat i ett halvår på att regeringen ska tillsätta en expertgtrupp samt eventuellt lägga tilläggsdirektiv.

– Före jul förstod vi via tjänstemännen på departementet att regeringen övervägde att lägga ner hela utredningen, säger Håkan Larsson.

Utredningens huvuduppdrag är att se över och modernisera jaktlagstiftningen samt anpassa den till EU-rätten.

– Det handlar om ett jättestort lagstiftningspaket som rör ett hundratal olika lagar och paragrafer. Då hade vi varit tvungna att rigga upp en särskild organisation med mycket hög juridisk kompetens, för att det berör så väldigt brett, säger Sven-Erik Bucht.

Regeringen arbetar nu med förslagen från utredningens två delbetänkanden och kommer att lägga fram förslag framöver. Enligt Sven-Erik Bucht är det även regeringens bestämda uppfattning att ändra reglerna för fjälljakten, och återgå till villkoren före 2007 års ändring, då EU-medborgare fick samma rätt till jakten som svenskar.

Utredningen ska även se hur den kontroversiella dubbla jakträtten på renbetesfjällen och i lappmarkerna kan avskaffas. Ett uppdrag som har sitt ursprung i ett tillkännagivande från riksdagen år 2010 där riksdagen ansåg att den dubbla jakträtten bör ses över, för att minska konflikterna.

Hur den frågan bäst bör lösas vill inte Sven-Erik Bucht uttala sig om.

– Den får vi återkomma till. Jag har ingen detaljkunskap kring den, säger han.

Forrige artikel S-politiker populära chefer hos Alliansen S-politiker populära chefer hos Alliansen Næste artikel Klartecken för polisen att söka i visumregister
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.