Baylan: Försäljning av kolkraft ingen riksdagsfråga

VATTENFALL. Regeringen planerar inte att släppa riksdagen i närheten av frågor som rör Vattenfall. Ägardirektiven kommer sannolikt inte att ändras och när bolaget hittar en köpare till den tyska kolkraften är det en fråga för regeringen, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S).

Johanna Alskog

Vattenfalls kolgruvor och kolkraftverk i Tyskland är till salu. Försäljningen är bolagets väg till minskade koldioxidutsläpp. Den dag det statliga bolaget lyckas hitta en köpare, verksamheten är inte lättsåld, avser inte regeringen att låta riksdagen få ta ställning till en försäljning. Det sade energiminister Ibrahim Baylan vid en pressträff med riksdagsjournalisterna.

– I sådana här lägen är det regeringen man bollar mot. Vi har inga planer på något annat, sade Ibrahim Baylan.

De fyra Allianspartierna har motionerat om att det ska krävas godkännande av riksdagen "innan väsentliga förändringar i verksamhetsinriktningen vidtas för statligt ägda bolag". Ett förslag som röstades ner i riksdagen i januari i år.

För Centerpartiet är en försäljning av den tyska kolkraften just en sådan väsentlig förändring, enligt Rickard Nordin, C-ledamot i näringsutskottet.

Fakta
Statligt resultat
Torsdagen den 4 februari släpper Vattenfall sin bokslutskommuniké för 2014.

Källa: Vattenfall

– Regeringens styrning av bolaget ska ske inom ramarna för ägardirektiven, går man utanför ramarna bör man hämta riksdagens godkännande. Det betyder inte att vi inte skulle kunna komma överens, säger Rickard Nordin.

Sverigedemokraterna har ingen uttalad åsikt huruvida riksdagen måste få säga sitt vid en försäljning, enligt Josef Fransson, SD-ledamot i näringsutskottet.

– Det viktiga är att en försäljning sker på affärsmässig grund, att vi inte tappar tiotals miljarder kronor av skatterbetalarnas pengar, att inte bolaget tillåts göra storförluster en gång till, säger han.

Regeringen har hittills inte satt ner foten om regeringens styrning ska stärkas genom ändrade ägardirektiv, direktiv som i så fall ska godkännas av riksdagen, men nu säger Ibrahim Baylan att Vattenfall rör sig åt rätt håll även utan nya direktiv.

– Vi har inte landat i det helt, men det lutar inte åt att vi landar i förändrade direktiv. Vattenfall har gjort ett antal steg som är i rätt riktning, sade Ibrahim Baylan.

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00