Wallrup (V) petad – lämnar riksdagen

KORTNYTT. Emma Wallrup lämnar Vänsterpartiet och sin riksdagsplats efter att hon blivit nedröstad som förstanamn på Uppsala läns riksdagslista. 

Foto: Anna Simonsson, Denny Lorentzen
Hedda Jakobsson

Vänsterpartiet i Uppsala län höll i helgen en extra valkonferens där en av frågorna som togs upp var om Emma Wallrup skulle få stå kvar som förstanamn på länets riksdagslista.

Emma Wallrup blev under mötet nedröstad och meddelar till Sveriges Radio att hon kommer att lämna partiet och även sin nuvarande riksdagsplats omedelbart.

– Jag går ur partiet nu och jag kommer att hoppa av mitt riksdagsuppdrag direkt. Jag kan inte sitta kvar där på väljarnas bekostnad när jag inte har förtroende, säger Emma Wallrup.

Läs också: Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor

Nytt förstanamn på Vänsterpartiets riksdagslista från Uppsala län är Ilona Szatmari Waldau. Hon är i dag kommunalråd i Uppsala kommun.

Bakgrunden till beslutet om Emma Wallrup bottnar i anklagelser om trakasserier mot riksdagskollegan Jens Holm. Anklagelserna ledde till att Vänsterpartiet uteslöt Wallrup från partiets riksdagsgrupp tidigare i våras. Wallrup själv nekar till anklagelserna. 

Nämnda personer

Emma Wallrup

Tidigare riksdagsledamot (V)
Biologi (SLU, 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00