C: Fasa ut engångsartiklar i plast

MILJÖ. Engångsartiklar i plast ska fasas ut för att minska nedskräpning, föreslår Centerpartiet. 

Centerpartiet föreslår en utfasning av engångsartiklar i plast, för att få ner nedskräpningen i miljön och arbeta för ett fossilfritt samhälle. Sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer är plast.

Läs också: 800 000 till sekretariat för plaståtervinning 

– Därför vill vi sätta in krafttag mot nedskräpningen genom att fasa ut engångsartiklar i plast till 2020. Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Centerpartiets energi- och klimatpolitisk talesperson Rickard Nordin i ett inslag hos TV4. 

Läs också: Naturskyddsföreningen: MP bromsas av S

Engångsartiklarna kan istället ersättas med nedbrytbara alternativ, menar Nordin. 

– Det kommer ju fortfarande finnas behov av sugrör och engångsbestick, så det är viktigt att branschen ställer om och istället använder sig av förnybara produkter baserade på biomassa. Här kommer den svenska skogen spela en stor roll, där råvarorna finns för att producera förnybara alternativ, säger han.

Forrige artikel S vill se fler yrkesgrupper i skolan för trygghetens skull S vill se fler yrkesgrupper i skolan för trygghetens skull Næste artikel Minskad sjukfrånvaro i staten - för första gången på sex år
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.