Lidström: ”Att påverka politik är själva grunden till att vi finns”

PÅVERKAN. Grön Ungdoms ena språkrör om att extern och intern påverkan går hand i hand. Och att hon vill se en annan typ av politiker.

Altinget har träffat Grön Ungdoms ordförande Hanna Lidström i en intervju om politisk påverkan.

Grön Ungdom har en nära relation till Miljöpartiet. Och med nästan en tredjedel av medlemmarna i moderpartiet ser de också möjligheterna att påverka partiet.

– Vi påverkar på många olika nivåer vad Miljöpartiet är för något. I specifika förslag kan en DN debatt vara jätteviktig. Men vad partiet i grunden gör och står för gör vi ju varje dag, säger Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom, till Altinget.

Grön Ungdom har ett eget politiskt program. Samtidigt företräder de också utåt Miljöpartiet .

– Vilka frågor vi driver ger en tydlig signal till Miljöpartiet vad den viktigaste grupperingen i partiet tycker och vill, säger Lidström.

Migrationsfrågan

Även om ungdomsförbund och moderparti står nära varandra politiskt så finns det frågor där Grön Ungdom tycker att Miljöpartiet har agerat fel. En av dem är migrationsöverenskommelsen.

– Vår linje har varit att man inte borde ha gått med på den. Då borde man hellre lämnat regeringen, säger Hanna Lidström.

Samtidigt har förbundet inte gett upp kampen. Lidström berättar att hon tar upp frågan på nästan varje partistyrelsemöte och Grön Ungdom vill göra allt för att upphäva den så snabbt som möjligt.

Att gå i strid med partiet är samtidigt inte det lättaste. Det har tagit en tid för Grön Ungdom att hitta en väg för att driva på partiet utan att skada det berättar hon.

– Vi är ju här för att vi vill göra någonting bättre. Vi är ju inte här för att förstöra. Man ska välja sina strider väldigt noggrant. Det man tycker är viktigast ska man våga känna att det är så pass viktigt för oss att vi är beredda att ta i för att det ska bli så.

Opinionsläget

Att det går dåligt för moderpartiet sätter sig på självförtroendet men påverkar egentligen inte Grön Ungdoms arbetssätt, berättar Lidström.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik

 

Forrige artikel TU ska lära elever skillnaden mellan olika medier TU ska lära elever skillnaden mellan olika medier Næste artikel Miljöministern om glyfosat: Tioårsförslaget är dött Miljöministern om glyfosat: Tioårsförslaget är dött
PR-chef gör comeback som statssekreterare

PR-chef gör comeback som statssekreterare

NAMN. Krister Nilsson blir ny statssekreterare på UD. Han kommer närmast från rollen som vice vd och ansvarig för kundupplevelser på PR-byrån Prime.