Saknas: Tillit från Shekarabi

OMLOKALISERING. Toppcheferna inom svensk statsförvaltning saknar en öppen dialog mellan myndigheter och regering inför beslut om omlokaliseringar. Nu sker dialogen först efter att regeringen fattat sitt beslut. 

Fack och arbetsgivare vill ha en bättre dialog med civilminister Ardalan Shekarabi (S) om omlokalisering av myndigheter.
Fack och arbetsgivare vill ha en bättre dialog med civilminister Ardalan Shekarabi (S) om omlokalisering av myndigheter.Foto: Riksdagen
Mattias Croneborg

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har dragit igång arbetet med tillitsbaserad styrning av den offentliga sektorn. Men tilliten mellan regeringen å ena sidan och fack och arbetsgivare å den andra brister när det gäller omlokalisering av myndigheter. 

Britta Lejon, ordförande på fackförbundet ST anser att det saknas ett helhetstänk från regering för statlig verksamhet. Hon pekar på det att i samma veva som regeringen tillsätter landsbygdskommittén och vill omlokalisera så flyttar Luftfartsverket statlig verksamhet från övriga delar av landet till Arlanda. Dessutom drar man igång två nya myndigheter, Skolforskningsinstitutet och Upphandlingsmyndigheten, som båda hamnar i Stockholmsområdet.

– Även Migrationsverket koncentrerar sin verksamhet. Retorik är en sak, vad som händer i praktiken är en annan, sade Lejon, på en konferens om omlokalisering som anordnades av Altinget.

 Hon är mycket kritisk till det sätt som de berörda myndigheterna behandlas av regeringen.

– Det politiken nu gör är förödande för verksamheten. Man slår krokben för sig själv på ett onödigt sätt.

Hon vill öka den statliga närvaron utanför Stockholm genom nyetableringar.

– Nya statliga verksamheter ska inte placeras i Stockholm, helst inte i Malmö och Göteborg heller.

Ögonblicksbeslut

Eva Liedström Adler, generaldirektör på Arbetsgivarverket, delar mycket av kritiken som Lejon har. Liedström Adler kallar regeringens beslut för ögonblicksbeslut.

– Det finns smartare sätt än så, sade hon.

Hon refererar till att civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att processen sker i dialog med myndighetschefer.

– Men dialogen sker först efter att besluten är fattade. Det är inte dialog, sade Liedström Adler.

Artikeln är förkortad. Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik (Teckna gratis ej bindande provabonnemang här)


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00