Moderaterna vill riva upp kemikalieskatten

VÅRBUDGETMOTION. Moderaterna vill införa ett skatteavdrag för klimatkompensation, men riva upp regeringens kemikalieskatt på vitvaror och elektronik.

Störst miljönytta per investerad krona, "oavsett om satsningarna görs i Sverige eller utomlands". Så lyder en av grundstenarna i Moderaternas miljö- och klimatpolitik, enligt partiets vårbudgetmotion som presenterades på onsdagen.

Bland de satsningar som partiet vill prioritera finns en fortsatt satsning på laddstolpar, resuktionsplikt och bonus-malus-system för miljöbilar. Moderaterna har dock synpunkter på regeringens förslag till bonus-malus-system, där syftet främst inte verkar vara att minska utsläppen utan "att höja skatten för Sveriges bilägare".

CCS och vätgasreduktion

Moderaterna vill också införa en nollvision för basindustrins klimatutsläpp och en satsning på geologisk lagring av koldioxid (Carbon Capture and Storage), en metod som regeringen i dag ser som en reservplan. Den stora satsningen på basindustrin är istället att framställa stål genom vätgasreduktion.

LÄS OCKSÅ: Myndighet ger 50 miljoner till högriskprojekt

Johan Hultberg, Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, säger att vätgas-satsningen inte är någon lösning för exempelvis cementindustrin. Båda teknikerna behövs och Sverige behöver vara med på båten i utvecklingen båda fallen.

– Det är farligt att stänga dörrar, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö & Energi 

 

Forrige artikel FMI: Välkommet med ökad inspektion av mäklare FMI: Välkommet med ökad inspektion av mäklare Næste artikel Små satelliter stor fråga i ny rymdstrategi Små satelliter stor fråga i ny rymdstrategi