Debatt

63 000 skäl till att Kristersson borde nämnt bostadsfrågan i regeringsförklaringen

Att folk saknar tak över huvudet verkar inte vara ett problem när Moderaterna riktar in sin politik på enkla lösningar. Det skriver Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd Stockholms stad.

Kristerssons regeringsförklaring är en oerhörd besvikelse för oss kommunpolitiker, skriver debattören.
Kristerssons regeringsförklaring är en oerhörd besvikelse för oss kommunpolitiker, skriver debattören.Foto: Christine Olsson/TT
Clara Lindblom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När Sverige behöver ett starkt ledarskap så är det motsatsen som målas upp i Ulf Kristerssons regeringsförklaring. Ambitionerna lyser med sin frånvaro, särskilt för bostadsbyggandet.

Akut bostadsbrist

Det finns 63 000 skäl till varför Ulf Kristersson borde ha lyft bostadsfrågan i sin regeringsförklaring. Det är nämligen så många bostäder som vi behöver bygga varje år de kommande åren för att beta av underskottet, enligt Boverkets prognos. Tyvärr är ambitionerna i regeringens bostadspolitik helt frånvarande. Att folk saknar tak över huvudet verkar inte vara ett problem när Moderaterna riktar in sin politik på enkla lösningar.

Hela 207 av Sveriges 290 kommuner har ett underskott på bostäder i dag, och det kan bli ännu värre med högre räntor och lågkonjunktur. I dag är det praktiskt taget omöjligt att få en bostad om du inte har flera år i bostadskön eller några årslöner på banken. Detta gäller även lärare, poliser och sjuksköterskor. Den medelklass som högern påstår sig vurma så starkt för. Men Ulf Kristersson kanske tror att vi alla kan ta en lägenhet menad för utsatta kvinnor, som han själv gjorde när han var socialborgarråd och styrde Stockholm?

Bostadsbristen är akut och genomsyrar utmaningarna i vårt samhälle när det gäller både trygghet och integration. Hade förhandlingarna skett i verkligheten och inte på ett adelsägt slott hade kanske den nya regeringen också sett detta.

Statliga satsningar krävs

I dag är det praktiskt taget omöjligt att få en bostad om du inte har flera år i bostadskön eller några årslöner på banken.

Till och med näringslivet som Kristerssons regering säger sig måna om är drabbade när det inte går att rekrytera personal. Studenter tvingas också välja bort utbildningar eftersom de inte har någonstans att bo. Dessutom står byggbranschen inför tuffa tider med stor risk för uppsägningar, viktiga arbetstillfällen som vi behöver mer än någonsin när vi är på väg in i ekonomiskt svåra tider.

Regeringsförklaringen är alltså en oerhörd besvikelse för oss kommunpolitiker. När Sverige behöver en offensiv politik har Kristersson redan signalerat att han är på defensiven. Men verkligheten kommer att hinna ikapp regeringen.

Faktum är att det krävs rejäla statliga satsningar för att bygga bort bostadsbristen. Ett avgörande första steg är ett återinfört investeringsstöd för hyresrätter. Att ha bostad är grundläggande för att kunna jobba, leva och verka i samhället. Regeringen har inte en dag att förlora.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00