Winberg ska utreda socialtjänstlagen

SOCIALTJÄNSTEN. Det blir tidigare statsrådet och ambassadören Margareta Winberg som får uppdraget att göra en översyn av socialtjänstlagen – en översyn som är efterlängtad av många.

Regeringen har länge utlovat en översyn av socialtjänstlagen, men utan att några direktiv eller någon utredare har dykt upp. Inför Socialdemokraternas kongress i helgen har partistyrelsen dessutom gett dubbla uppgifter kring en utredning. Men nu har regeringen kommit till skott och det blir tidigare jordbruks-, jämställdhets- och arbetsmarknadsministern Margareta Winberg (S) som blir särskild utredare. Det meddelade barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér på fredagen.

LÄS OCKSÅ: Lång väntan på översyn av socialtjänstlagen

Kunskapsbaserad socialtjänst

Winberg får drygt ett och halvt år på sig och ska leverera sina förslag senast den 1 december nästa år, 2018. I uppdraget ingår att se över:

  • Socialtjänstens struktur och konstruktion,
  • Socialtjänstens uppdrag,
  • Socialtjänstens indelning i olika grupper,
  • En kompetens- och kunskapsbaserad socialtjänst,
  • Möjlighet för kommuner att tillgängliggöra insatser samtidigt som en jämlik, likvärdig och rättssäker socialtjänst säkerställs,
  • Möjligheten att förenkla handläggningen utan att rättssäkerheten och kvaliteten i vården och omsorgen riskeras

Läs hela artikeln på Altinget Vård & Hälsa (kräver abonnemang, här kan du teckna ett icke bindande provabonnemang)

 

Forrige artikel Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation Rapport: Ersättningsmodeller hämmar innovation Næste artikel Oroligheter på Balkan – EU oroat Oroligheter på Balkan – EU oroat