Lång väntan på översyn av socialtjänstlagen

SOCIALTJÄNST. Den sedan länge utlovade översynen av socialtjänstlagen lyser med sin frånvaro. Regeringen är tyst och inför Socialdemokraternas kongress ges det förvirrande besked.

I dag finns inget lagstöd för kommunerna att ge insatser till äldre utan utredning och biståndsbeslut. Det är en av många frågor som behöver ses över i en översyn av socialtjänstlagen, enligt SKL, Föreningen Sveriges socialchefer och Akademikerförundet SSR. Men utredningen dröjer.
I dag finns inget lagstöd för kommunerna att ge insatser till äldre utan utredning och biståndsbeslut. Det är en av många frågor som behöver ses över i en översyn av socialtjänstlagen, enligt SKL, Föreningen Sveriges socialchefer och Akademikerförundet SSR. Men utredningen dröjer.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Det finns saker som pockar på. Bland annat vad gäller informationsöverföring. 

Karl Gudmundsson, Föreningen Sveriges socialchefer

Vi har trott några gånger att nu kommer beslutet nästa vecka.

Greger Bengtsson, samordnare, SKL

Det är ingen lätt fråga att se över socialtjänstlagen. Dels med tanke på det parlamentariska läget, dels då det är en ramlag med många detaljer i.

Josefine Johansson, Akademikerförbundet SSR

"Den socialdemokratiskt ledda regeringen har nyligen tillsatt en utredning av socialtjänstlagen, där frågan om att se över begreppet skälig levnadsnivå ingår. Innan Socialdemokraterna sätter ner foten i frågan om hur en ny

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00