Statskontoret om Gymnasieutredningen: Gör om

REMISSVAR. De nästan 100 förslag som läggs fram i Gymnasieutredningen riskerar att spä på detaljregleringen ytterligare och motverka syftet med förslagen, varnar Statskontoret. 

Mattias Croneborg

I höstas presenterade Helen Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, Gymnasieutredningen. Nu har berörda organisationer lämnat remissvaren och överlag är det ett positivt gensvar. Men Statskontoret sticker ut.

Myndigheten anser att förslagen i Gymnasieutredningen, bland andra en övergång till ämnesbetyg och högskolebehörighet som grund, bygger i alltför stor utsträckning på reglering som styrmedel och "saknar en analys av hur den detaljerade reglering som föreslås kan förväntas påverka de problem som utredningen har identifierat". Det finns enligt Statskontoret en risk att "utredningens förslag snarare förstärker de problem som vi tidigare har konstaterat."

Detaljerad reglering

Statskontoret hänvisar i sitt remissvar till tidigare studier som myndigheten har gjort och där man konstaterar att styrningen "av skolväsendet är mycket omfattande jämfört med andra liknande politikområden och regleringen har blivit alltmer detaljerad."

Statskontoret menar att det har lett till målkonflikter och höga krav på dokumentation för lärare och rektorer. 

Statskontoret vill därför att regeringen ska överväga om utredningens olika förslag till reglering är nödvändiga, eller om regeringen kan få bättre genomslag för sin politik på annat sätt.

http://www.altinget.se/utbildning/artikel/forslaget-infor-amnesbetyg-i-gymnasiet 

Skoverket mer positivt

Skolverket anser att förslagen överlag är bra men att några av åtgärderna behöver utredas mer.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning (abonnemang krävs, pröva, ej bindande abonnemang, här)

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – REMISSVAR

Vad händer nu?

Regeringen ska nu ta ställning till de synpunkter som remissinstanserna har lämnat på utredningens förslag innan den går vidare och lägger fram ett eventuellt lagförslag. 

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00