Ministern: Norden ska bli världens mest integrerade region

Som ordförande i Nordiska ministerrådet vill regeringen få bort gränshinder för att skapa världens mest integrerade region. Samtidigt stoppar Sverige ett fördjupat infrastruktursamarbete, och förlänger gränskontrollerna år efter år. ”Man måste också fatta beslut givet hur läget ser ut”, säger Jessika Roswall (M) till Altinget.

EU-minister Jessika Roswall är ansvarig för nordiska frågor. Nu är hon och regeringen ordförande i Nordiska ministerrådet året ut.
EU-minister Jessika Roswall är ansvarig för nordiska frågor. Nu är hon och regeringen ordförande i Nordiska ministerrådet året ut.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Miranda Olsson

Det svenska ordförandeskapet i EU förra våren innebar en stor arbetsbelastning både för departement och ministrar som fick åka skytteltrafik till Bryssel. Samtidigt skulle Sverige vara ordförande i Nordiska ministerrådet, men räddades av Island som gick med på att byta år.

Nu har det däremot blivit Sveriges tur. Från och med årsskiftet är det den svenska regeringen, med Jessika Roswall i spetsen, som ska leda de nordiska mötena.

– Det nordiska samarbetet är viktigare än på länge, säger hon till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00