Här är vårdutredningarna att hålla koll på i år

Vaccineringar, läkarintyg och sekundäranvändning av hälsodata är några av de utredningsuppdrag som regeringen ska få tillbaka nästa år. Här är utredningarna att hålla koll på under 2023.

Karensdag, handel med receptfria läkemedel och hur vaccinationsarbetet fungerade är utredningar med slutdatum i år. 
Karensdag, handel med receptfria läkemedel och hur vaccinationsarbetet fungerade är utredningar med slutdatum i år. Foto: Anders Wiklund/TT, Nora Lorek /TT
Linda Berglund

Lagstiftning vid tvångsvård

Namn: Samsjuklighetsutredningen (2020:08)
Utredningens tilläggsuppdrag om en gemensam lagstiftning för personer som tvångsvårdas enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) eller Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) slutredovisas. Huvudbetänkandet lämnades i november 2021.

Ska redovisas: 31 januari 2023.

Namn: Treklöverutredningen (2021:09)
Utredningen ska bland annat reglera vårdgivares möjligheter att äga och driva apotek. En delredovisning gjordes i maj 2022 och det som nu återstår är en översyn av lagen om handel med receptfria läkemedel, där anmälningsplikten ska ersättas med krav på tillstånd. Slutredovisningen ska också innehålla förslag på ändringar i patientskadelagen så att patienter kan få ett heltäckande försäkringsskydd för läkemedelsskador.
Ska redovisas: 17 mars 2023
 

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00