Persson (SD) om högersamarbete: Vi står långt ifrån varandra på flera plan

SD:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson, säger att han ryggar tillbaka när de borgerliga kallar a-kassan för bidrag. Han är mån om ökad statlig styrning av a-kassan. Altinget har pratat med honom om LO-väljarna och det borgerliga samarbetet.

Magnus Persson (SD) från Bromölla är tidigare byggnadsarbetare och valdes in i riksdagen 2014.
Magnus Persson (SD) från Bromölla är tidigare byggnadsarbetare och valdes in i riksdagen 2014.Foto: Johan Nilsson / TT

Magnus Persson var själv byggnadsarbetare och skyddsombud i 26 år. Efter en större rockad i partiet var han en av få som fick sitta kvar på samma post.

– Jag har en lång arbetslivserfarenhet från olika nivåer i byggbranschen och det är något jag tar med mig in i politiken. Det kanske är en anledning till att jag blivit omvald då många i riksdagen faktiskt saknar den biten, säger han till Altinget.

Arbetsmarknaden spås bli en het valfråga och i pipeline finns reformer av Arbetsförmedlingen och förändringar i las. Nooshi Dadgostar (V) har varit  på industriturné och Socialdemokraterna har valt LO-toppen Tobias Baudin till partisekreterare. SCB:s partisympatimätning från 2019 visade att var fjärde LO-medlem stödde SD. 

– Arbetsmarknaden är en fråga som har legat i skymundan länge men som kommer att bli en het potatis i valrörelsen. Kanske just för att vi och S slåss om samma väljare.

Persson berättar att han ofta besöker ofta sin gamla arbetsplats och pratar politik med tidigare kollegor.

– Vi har en löpande dialog i många frågor. Generellt sett har SD ett starkt stöd i byggbranschen och så har det varit länge.

”Blev tvångsansluten till S”

Onsdagen den 3 november sändes SVT:s Uppdrag granskning ”De nya Socialdemokraterna” om S-väljarnas massflykt till Sverigedemokraterna. I programmet intervjuas arbetare och fackliga representanter ute i landet som alla säger samma sak – Socialdemokraterna har tappat förtroende bland LO-väljarna.

Det är en bild som Magnus Persson känner igen sig mycket väl i. Enligt honom är LO-kollektivet den väljarbas som SD vilar på.

– Vi är starkast i renodlade arbetarekommuner på landsbygden. Det är ingen hemlighet. Problemet med Socialdemokraterna är att de har kvar samma gamla syn på arbetarrörelsen. De har förnekat de attitydförändringar som har skett på arbetsmarknaden.

Att fackföreningsrörelsen ska vara politiskt obunden är en fråga som SD driver hårt. Enligt honom uttrycker många partimedlemmar att de vill ha väck partipolitiken från arbetsplatserna. 

– Det har visat sig att facklig tillhörighet inte längre är lika kopplat till partipolitiken. Det var naturligt när jag började i branschen och blev medlem i Byggnads. Då blev jag tvångsansluten till Socialdemokraterna. Så ser det inte ut längre.

Borgerligt samarbete

SD står nära M och KD migrationsfrågan. Men det finns flera andra områden där SD ligger längre till vänster än dessa partier konstaterar Magnus Persson.

– Jag skulle väl inte kalla det just ett samarbete i arbetsmarknadsfrågorna. Vi står långt ifrån varandra på flera plan. Till exempel så vill de borgerliga öppna upp utstationeringsdirektivet och där tycker vi att de är lite spretiga i sin politik. Pensionerna är ett annat sådant område där vi inte är överens.

– Arbetskraftsinvandringen ska vara statligt kontrollerad. De borgerliga representerar mer av ett företagarperspektiv och vi står mer för ett löntagarperspektiv. Så visst finns det skiljaktigheter, fortsätter han. 

De stora skillnaderna i partiernas välfärdspolitik är påtagliga men Magnus Persson är noga med att understryka partiets självständighet. 

– Frågan om samarbeten efter valet är en fråga för partiledningen, jag har inte hand om förhandlingsunderlaget. Vi går hursomhelst till val som enskilt parti och inte som del av ett block.

Pandemipolitik

Vissa fundamentala frågor på arbetsmarknadsområdet har aktualiserats i en tid präglad av varsel, långtidssjukskrivningar och stor osäkerhet för arbetstagare i viktiga sektorer som vård och industri. 

– Vi har valt att satsa mer betydligt mer pengar på forskning, utredning och pandemins konsekvenser för sjukvårdspersonal och äldreomsorgen. Bland annat har vi avsatt resurser till Myndigheten för arbetsmiljökunskap och deras research.

– Sverigedemokraterna vill höja a-kassan och förstatliga den så att den blir ett likvärdigt skydd. Risken blir lägre att falla mellan stolarna. Som de människor som förlorade jobbet under pandemin och aldrig hade haft tanke på att gå med i a-kassan.

Den nya väljarbasen

Sverigedemokraterna ska nu företräda en väljargrupp i vilken klassiskt socialdemokratiska solidaritetsvärden är djupt rotade. På frågan om de värdena är förenliga med borgerligt samarbete, svarar han bergsäkert.

– Här har vår partiledare varit väldigt tydlig. SD är en garant i ett konservativt block för att politiken inte ska gå för långt åt höger. I arbetsmarknads- och välfärdsfrågor ligger vi betydligt längre till vänster än både Moderaterna och Kristdemokraterna.

{{quote:8313:R}}

Han ser heller inte någon större risk att de nya väljarna skulle få sina viktigaste frågor nedprioriterade.

– Nej, nej, nej. Socialdemokraterna har ju inte heller alltid fått det förhandlingsutrymme de har velat ha. Ju bättre valresultat, desto mer inflytande. Vi kommer att göra vårt bästa för att få igenom vår politik. 

Nämnda personer

Magnus Persson

Riksdagsledamot (SD), ordförande arbetsmarknadsutskottet, arbetsmarknadspolitisk talesperson
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00