Nu kan äldreprojekt få Arvsfondspengar

Den 1 juli träder en ny lag i kraft som tillåter föreningar med äldre som målgrupp att söka pengar från Allmänna arvsfonden. Det råder bred politisk enighet om den nya målgruppen, men det finns kritik mot att regeringen framöver ska fastställa hur mycket pengar som ska delas ut per år.

Projekt som riktar sig till äldre kommer framöver att kunna få del av Allmänna arvsfondens pengar. Men maximalt tio procent av den årliga summa som regeringen bestämmer att arvsfonden ska fördela totalt får gå till äldre. (Arkivbild)
Projekt som riktar sig till äldre kommer framöver att kunna få del av Allmänna arvsfondens pengar. Men maximalt tio procent av den årliga summa som regeringen bestämmer att arvsfonden ska fördela totalt får gå till äldre. (Arkivbild)Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Gustafsson

Det var den 26 maj som riksdagen fattade beslutet, och det är första gången på 50 år som arvsfonden får en utökad målgrupp. Målgruppen äldre kompletterar dem som hittills har kommit i fråga: Barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning oavsett ålder.

Håkan Ceder.
Håkan Ceder. Foto:

– Utvidgningen har beslutats av en helt enig riksdag, och det är roligt. Alla har välkomnat förändringen, både inom civilsamhälle och inom politiken, säger Arvsfondsdelegationens ordförande Håkan Ceder till Altinget.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli ett stort intresse när lagen träder i kraft. Det har funnits tidigare utredningsförslag i den här riktningen som inte har genomförts och de har haft ett starkt stöd från pensionärsorganisationerna, säger Håkan Ceder.

Fingervisning om intresse

Arvsfondsdelegationen och Kammarkollegiet är de två myndigheter som har hand om arvsfondsärenden.

En fingervisning om kommande intresse kan vara att 30 bifallsbeslut under 2020 gällde projekt inom området ”Öka delaktighet och tillgänglighet för äldre personer med funktionsnedsättning”.

Kontroversiell procentgräns

En annan förändring i den nya arvsfondslagen innebär att regeringen kommer att fastställa det sammanlagda årsbelopp som fonden får dela ut. Mer kontroversiellt är att högst en tiondel av det belopp som regeringen beslutar om varje år kommer att få användas till den nya målgruppen äldre.

– Den dag det visar sig att tio procent är en otillräcklig nivå, så kommer vi omedelbart gå till regeringen och begära en förändring av detta, säger Håkan Ceder.

Den nya arvsfondlagen innebär:

  • att målgruppen utökas till att även omfatta verksamhet för äldre personer
  • att regeringen ska fatta beslut om hur mycket pengar som ska kunna delas ut kommande år
  • att de övergripande kriterierna för stöd ur fonden regleras i lag
  • att arv eller försäkringsbelopp som har kommit till fonden kommer att kunna avstås till sambo i något fler fall än tidigare
Nämnda personer

Håkan Ceder

Tidigare ordförande Allmänna arvsfonden

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00