Svensk seger om hormonstörande ämnen

KEMIKALIER. En gemensam seger för miljöminister Åsa Romson (MP) och hennes företrädare Lena Ek (C) när Sverige fick rätt i målet mot EU-kommissionen om hormonstörande ämnen. "Oehört viktigt dom" säger Lena Ek.

Johanna Alskog

Domen från Europeiska unionens tribunal kan ses som en seger för nuvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson, men kanske framför allt för förra miljöministern Lena Ek. Sverige stämde EU-kommissionen sommaren 2014 för att inte ha beslutat om vetenskapliga kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen, enligt bestämmelserna i EU:s biocidförodning som anger att detta skulle ha varit gjort redan i december år 2013.

– Det är fantastiskt roligt att vi vinner rakt av. Det är väldigt sällan en dom av det här slaget är så extremt tydlig, säger Lena Ek som väljer att kalla domen för "sensationell".

EU-kommissionen har alltså det vetenskapliga underlaget som krävs för att besluta om kriterierna, men har skjutit på beslutet för att genomföra ett offentligt samråd och en konsekvensanalys. EU-kommissionen har därmed underlåtit att uppfylla sina skyldigheter, enligt domen som slår fast att datumen som anges i förordningen är bindande.

– Nu är det fastslagit att kommissionen har åsidosatt unionsrätten. Ett brott mot fördraget är jätteallvarligt. Men, det finns inga sanktionsmöjligheter, säger Susanne Classon, kansliråd på miljö- och energidepartementet, till Altinget.

Kan bli betydelsefull

Fakta
Om biocidprodukter på regeringen hemsida

"Människor kommer i kontakt med hormonstörande ämnen genom vardagsprodukter som matförpackningar, kosmetiska produkter och kläder. Vi får också i oss hormonstörande ämnen genom rester från bekämpningsmedel i livsmedel och dricksvatten. Hormonstörande ämnen misstänks bidra till att vissa cancerformer, tidigarellagd pubertet, missbildade könsorgan, försämrad spermieproduktion, övervikt, diabetes samt beteendestörningar (ADHD) ökar."

Samtidigt som det inte finns några rättsmedel att pressa EU-kommissionen, så har EU-parlamentet och rådet ett intresse av att EU-kommissionen följer EU:s lagar och regler, påpekar Susanne Classon. På så sätt kan domen få stor betydelse.

Regeringen är mycket tillfreds med utslaget.

Europeiska kommissionen har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt artikel 5.3 första stycket i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter genom att inte anta delegerade akter för att närmare ange vetenskapliga kriterier för att fastställa hormonstörande egenskaper

ur domen från Europeiska unionens tribunal

− Vi är väldigt nöjda. Det viktiga arbetet med att identifiera och fasa ut hormonstörande ämnen behöver komma igång. Kommissionen måste nu snabbt besluta om vetenskapliga kriterier, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i ett uttalande.

Lena Ek anser att EU-kommissionen har fallit undan för lobbyister och obstruerat i frågan, en fråga som är mycket viktig. Även om det inte finns några sanktionsmöjligheter, så är domen i sig kraftfull, det vill säga att EU-kommissionen har brutit mot fördraget, enligt Lena Ek.

– Gör de inte det de ska nu faller hela trovärdigheten för EU:s miljö- och hälsodirektorat, säger hon.

Domen är dessutom viktigt för maktbalansen inom EU, anser den tidigare miljöministern.

– EU-kommissionen är i regel mycket noga med att länderna lever upp till sina åtaganden. Den här domen visar att förpliktelserna går åt båda håll.

Det finns 22 olika biocidprodukter enligt EU:s biocidförordning, några exempel är desinfektionsmedel, träskyddsmedel, myggmedel, råttgifter och båtbottenfärger.

 

Dokumentation

Läs hela domen från Europeiska unionens tribunal här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00