C hjälpte regeringen iland med förnybara elen

ELCERTIFIKAT. Regeringens lagförslag om en höjd ambitionsnivå för förnybar el har till slut passerat riksdagen – Centern slog sig fri och röstade med vänsterblocket.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna är inte förtjusta i riksdagens beslut om en höjd ambitionsnivå för förnybar elproduktion genom elcertifikatsystemet, ett marknadsbaserat stödsystem som Sverige delar med Norge.

– Regeringen trycker ner elpriserna ytterligare. Det hade varit rimligare att hålla fast vid det som riksdagen har fattat beslut om, sade Moderaternas Lars Hjälmered.

– Det är en självkvävande elmarknad vi har, sade Mattias Bäckström Johansson (SD) som förespråkade att elcertifikatsystemet tvärtom helt fasas ut.

Andra försöket

Lagändringarna som krävs för att ändra i elcertifikatsystemet har suttit långt inne. Energiminister Ibrahim Baylan (S) tvingades i maj att dra tillbaka regeringens proposition när det stod klart efter näringsutskottets behandling att den inte skulle passera det parlamentariska nålsögat.

Centerpartiet har visserligen från början gett sitt stöd till den höjda ambitionsnivån för förnybar el, och därmed skapat förutsättning för en riksdagsmajoritet, men satte sig rejält på tvären när regeringen gav Norge ett löfte om att begränsa de svenska skatteundantagen för egenproducerad el.

– Vi vill inte ha skatt när man bakar sitt eget bröd heller, sade Centerns Rickard Nordin vid riksdagsdebatten och konstaterade att besluten i riksdagens kammare kommer att fattas "med bitter eftersmak".

Regeringen stuvade om

Den bittra eftersmaken Nordin talar om är det faktum att Centern inte lyckades nå någon framgång vad gäller löftet till Norge om skattevillkoren för egenproducerad el. Regeringens lösning för att tråckla propositionen genom riksdagen blev helt enkelt att lyfta ur frågan om riksdagens bifall till det svensknorska avtalet – och i stället kila in den i budgetpropositionen.

Läs tidigare artiklar på Altinget om elcertifikaten och ambitionshöjningen för förnybar el

Regeringen tvingas backa om förnybart

Förvirring hos FP om skatt på förnybart

Osäker utgång för förslag om förnybart

Forrige artikel Allt fler skolpolitiker vill bort från kommunalt ansvar Allt fler skolpolitiker vill bort från kommunalt ansvar Næste artikel Fler söker asyl i Sverige - kraftigt höjd prognos