Förvirring hos FP om skatt på förnybart

ENERGI. Regeringens planer på att begränsa skatteundantagen för förnybar el får Centerpartiet att rasa. Tidigare i veckan fick regeringen stöd från Folkpartiet – som nu har ändrat sig.

När Folkpartiets partiledare Jan Björklund och den ekonomiskpolitiska talespersonen Erik Ullenhag i veckan presenterade sin ekonomiska vårmotion gav partiet fullt stöd till regeringens förslag om att begränsa dagens undantag från skatteplikt för icke yrkesverksam produktion av förnybar el.

Folkpartiet räknar i sin vårmotion in samma ökning av skatteintäkter som regeringen (94 miljoner kronor per år) och skriver att reglerna bör "begränsas och samordnas med regler som gäller för annan elproduktion" "i enlighet med regeringens förslag".

Men två dagar senare, på torsdagen, har partiet hunnit ändra uppfattning. I ett pressmeddelande säger partiets energipolitiska talesperson Maria Weimer plötsligt "nej till höjd skatt på solenergi". Eller snarare så var det en kommunikationsmiss inom partiet om vad partiet har för uppfattning, förklarar partiets riksdagskansli.

Login