Fortfarande tomt på Försvarsmaktens gd-stol

TOM STOL. I september blev Peter Sandwall landshövding, sedan dess har Försvarsmakten varit utan generaldirektör. Det är alldeles för länge, enligt Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson som anser att regeringen borde ha varit mer på tårna.

I juli beslutade regeringen att Försvarsmaktens gd Peter Sandwall skulle bli landshövding i Kalmar län. Ännu finns ingen efterträdare klar.<br>
I juli beslutade regeringen att Försvarsmaktens gd Peter Sandwall skulle bli landshövding i Kalmar län. Ännu finns ingen efterträdare klar.
Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

I juli beslutade regeringen att utse Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall till ny landshövding i Kalmar län. En post han tillträdde i slutet av september. Men ännu finns alltså ingen efterträdare klar till Sandwall, utan Försvarsmakten står efter drygt fem månader fortfarande utan generaldirektör för myndigheten.

Det är bekymmersamt, enligt Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson som har ställt en skriftlig fråga till försvarsminister Peter Hultqvist (S) om när en ersättare kommer vara på plats.

– Överberfälhavaren är högsta chef för Försvarsmakten, men generaldirektören har viktiga uppdrag, inte minst med ekonomiska frågor. Inte minst i det här viktiga skedet vi är i, med uppbyggnaden av försvaret, säger Hanna Gunnarsson till Altinget.

Hultqvist: "Under beredning"

Något besked ger inte Peter Hultqvist till Hanna Gunnarsson, som förväntat, inte mer än att ärendet är "för närvarande under beredning".

Beslutet att kröna Sandwall till landshövding kom i somras, han tillträdde i september, men först i mitten på november utlyste Regeringskansliet tjänsten. Ansökningstiden gick ut den 4 december.

– Det var regeringen som flyttade på honom, då kan man tänka sig att regeringen också ska vara lite på tårna. Det är så klart en annan sak när en gd själv säger upp sig. När en gd försvinner från sin tjänst, så bör regeringen var snabb med att tillsätta en ny, säger Hanna Gunnarsson.

Ingen vikarie

Försvarsmakten har ingen tillförordnad generaldirektör i väntan på en ordinarie, enligt myndighetens presstjänst.

Nämnda personer

Hanna Gunnarsson

Riksdagsledamot (V), vice gruppledare, försvarspolitisk talesperson

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

Peter Sandwall

Statssekreterare hos försvarsminister Pål Jonson (M)
MSc. Business Administration and Economics (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00