Betygskrav på lärarutbildningen väntas fördubbla lärarbristen

FÖRSLAG. Att införa vissa betygskrav för antagning till ämneslärarutbildningen väntas få flera konsekvenser. UHR beräknar att det skulle slå hårt mot lärosäten och att bristen på lärare skulle fördubblas.

Foto: Fredrik Persson/TT
Josefin Lingström

Inom januariavtalet finns förslaget om att kräva minst betyget C i de ämnen som sökanden planerar undervisa i efter ämneslärarutbildningen.

Nu släpps utredningen av förslaget som gjorts av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Resultatet visar att införda betygskrav skulle minska antalet behöriga lärare med 25 procent och antalet antagna med 19 procent. 

– Däremot skulle det bli färre avhopp. För att få betyget C i gymnasiet så finns det mer krav på självständighet i arbetet. Det kan göra att man är mer redo för högre studier, säger Kerstin Alverholt, processledare vid UHR, till Altinget.

Men trots färre avhopp, beräknar UHR att betygskraven skulle leda till ett underskott på drygt 34 000 ämneslärare år 2033. Det är mer än en fördubbling jämfört med uppskattningen i den senaste prognosen om lärarbrist.

Läs om hur lärosätena och studenterna skulle påverkas i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00