Betygskrav på lärarutbildningen väntas fördubbla lärarbristen

FÖRSLAG. Att införa vissa betygskrav för antagning till ämneslärarutbildningen väntas få flera konsekvenser. UHR beräknar att det skulle slå hårt mot lärosäten och att bristen på lärare skulle fördubblas.

Inom januariavtalet finns förslaget om att kräva minst betyget C i de ämnen som sökanden planerar undervisa i efter ämneslärarutbildningen.

Nu släpps utredningen av förslaget som gjorts av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Resultatet visar att införda betygskrav skulle minska antalet behöriga lärare med 25 procent och antalet antagna med 19 procent. 

– Däremot skulle det bli färre avhopp. För att få betyget C i gymnasiet så finns det mer krav på självständighet i arbetet. Det kan göra att man är mer redo för högre studier, säger Kerstin Alverholt, processledare vid UHR, till Altinget.

Men trots färre avhopp, beräknar UHR att betygskraven skulle leda till ett underskott på drygt 34 000 ämneslärare år 2033. Det är mer än en fördubbling jämfört med uppskattningen i den senaste prognosen om lärarbrist.

Läs om hur lärosätena och studenterna skulle påverkas i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Sverige kan stänga ned och L vill skaka liv i nedlagd reaktor Överblick: Sverige kan stänga ned och L vill skaka liv i nedlagd reaktor Næste artikel Kontroll avslöjade fusk i kosmetikbranschen: Kontroll avslöjade fusk i kosmetikbranschen: "Vilda västern"
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Pinsamt!

    Så beklämmande att behöva läsa någonting dylikt! Om man följer intentionerna så skall man tydligen inte ha betyget C som krav? Så bra då så att socialdemokraterna kan fortsätta med att krossa skolan! Eller blir inte det följden? Lägre betygskrav sänker nivån på lärarkvaliteten som sänker elevernas prestationer som sänker betygskraven på nästa generations lärare! Snart har man sett till så att ingen kan något och då är det mycket lättare att styra Sverige med alla okunniga undersåtar!

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.