Här är alla statssekreterare

MAKTHAVARE. Sverige har fått nya ministrar, men också nya statssekreterare. Skaran består nu av 38 personer, 19 kvinnor och 19 män. Bland de nytillkomna finns en riksdagsledamot och en tidigare Greenpeacechef. Altinget listar alla statssekreterare.

Fredrik Olovsson, Nils Vikmång och Janine Alm Ericson är tre av de 38 statssekreterarna.
Fredrik Olovsson, Nils Vikmång och Janine Alm Ericson är tre av de 38 statssekreterarna.Foto: Henrik Montgomery, Fredrik Sandberg, Marc Femenia/TT
Johan Manell

Nya statssekreterare/statssekreterare med ny roll 

 

Karin Strandås, statssekreterare hos jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP)

Blev statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet i januari 2019. Hade tidigare Åsa Lindhagen som chef men får nu kampera ihop med Märta Stenevi. Tidigare har hon vikarierat som statssekreterare hos kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon har också varit riksdagskanslichef för Miljöpartiet.

Elin Olsson, statssekreterare hos jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP)

Olsson är däremot ny på departementet. Men det beror på att hon flyttar med bostadsfrågorna från finansdepartementet där hon tidigare var statssekreterare hos Per Bolund. Dessförinnan hade hon jobbat som planeringschef för Karolina Skog på miljödepartementet.

Ulf Holm, statssekreterare hos finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP)

Holm har varit statssekreterare sedan 2014 och han fortsätter på departementet men nu med Åsa Lindhagen som chef. Hans meritlista i övrigt är lång. 1995-99 var han ledamot i Europaparlamentet. 2002-14 var han riksdagsledamot och 2010-14 var han andre vice talman i riksdagen.

Annika Jacobson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP)

Ny statssekreterare. Ansvarar för klimatpolitiska frågor och Agenda 2030. Kom från rollen som stabschef på miljödepartementet. Har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet och var chef för Greenpeace Sverige 2012-2016.

Anders Mankler, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP)

Även Mankler är ny statssekreterare. Han har de senaste åren varit politiskt sakkunnig på departementet. 32-årige Mankler tog masterexamen i statskunskap år 2015. Ansvarar för miljöpolitiska frågor.

Janine Alm Ericson, statssekreterare hos biståndsminister Per Olsson Fridh (MP)

Ny på posten. Kommer direkt från riksdagen där hon varit Miljöpartiets gruppledare och ledamot i utrikesutskottet. Har tidigare också varit ledamot i både Alingsås kommunstyrelse och regionfullmäktige i Västra Götaland.

Läs hela listan med samtliga 38 statssekreterare på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Läs också

Dokumentation

Fotograf på porträttbilderna:

Kristian Pohl, Regeringskansliet: Karin Strandås, Elin Olsson och Ulf Holm.

Ninni Andersson, Regeringskansliet: Annika Jacobson, Anders Mankler och Janine Alm Ericson. 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00