Här är alla statssekreterare

MAKTHAVARE. Sverige har fått nya ministrar, men också nya statssekreterare. Skaran består nu av 38 personer, 19 kvinnor och 19 män. Bland de nytillkomna finns en riksdagsledamot och en tidigare Greenpeacechef. Läs om alla statssekreterare och dess ansvarsområden i Altingets sammanställning.

Fredrik Olovsson, Nils Vikmång och Janine Alm Ericson är tre av de 38 statssekreterarna.
Fredrik Olovsson, Nils Vikmång och Janine Alm Ericson är tre av de 38 statssekreterarna.Foto: Henrik Montgomery, Fredrik Sandberg, Marc Femenia/TT
Johan Manell

Statsrådsberedningen

Nils Vikmång, statsministerns statssekreterare

Vikmång har varit statssekreterare vid statsrådsberedningen sedan 2016. Han var tidigare statssekreterare på miljö- och energidepartementet. Han ansvarar för ledning och fördelning av arbetet i statsrådsberedningen.

Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven (S)

Harby Samuelsson var statssekreterare i socialdepartementet under förra mandatperioden. Hon har tidigare bland annat arbetat vid Socialdemokraternas partistyrelses kansli. Ansvarar för inrikesfrågor och statsministerns planering.

Karin Wallensteen, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven (S)

Ny bland statssekreterarna i januari 2019. Utbildad journalist. Har tidigare arbetat på utrikesdepartementet och också som rådgivare i internationella frågor till statsministern. Ansvarar för utrikesfrågor.

Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren (S) och delvis statsminister Stefan Löfven (S)

Carvalho Olsson var politiskt sakkunnig hos statsministern förra mandatperioden. I dag ansvarar hon för EU-frågor. I första hand i förhållande till EU-ministern men också till statsministern.

Mats Andersson, statssekreterare i samordningskansliet i statsrådsberedningen

Andersson var redan på 1990-talet politiskt sakkunnig på Regeringskansliet. Är statssekreterare sedan 2014. Han var också medhjälpare till Göran Persson när denne skrev sin bok "Min väg, mina val" samt var inrikespolitisk sekreterare till både Mona Sahlin och Håkan Juholt. Har också suttit i kommunfullmäktige i Sundbyberg.

Maria Ferm, statssekreterare i samordningskansliet i statsrådsberedningen

Ferm är kanske ett av de kändaste namnen bland statssekreterarna. Hon var riksdagsledamot för Miljöpartiet 2010-2019 och dessutom gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Blev statssekreterare i januari 2019.

 

Arbetsmarknadsdepartementet

Rasmus Cruce Naeyé, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Cruce Naeyé har klättrat på arbetsmarknadsdepartementet sedan regeringen Löfven tillträdde. Han började som politiskt sakkunnig, fortsatte som stabschef och blev i juli 2019 statssekreterare. Ansvarar för arbetsrätt, arbetsmiljö, EU-frågor, internationella frågor, etableringsjobb och arbetslöshetsersättning.

Roger Mörtvik, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Mörtvik har hoppat runt bland ministrarna. 2014-2016 var han statssekreterare i utbildningsdepartementet hos gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Efter det utredde han Komvux för regeringen. Men i januari 2019 kom han tillbaka som statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Men sedan oktober 2019 är det arbetsmarknadsdepartementet som gäller. Tidigare har Mörtvik också varit samhällspolitisk chef på TCO.

Karin Strandås, statssekreterare hos jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP)

Blev statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet i januari 2019. Hade tidigare Åsa Lindhagen som chef men får nu kampera ihop med Märta Stenevi. Tidigare har hon vikarierat som statssekreterare hos kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon har också varit riksdagskanslichef för Miljöpartiet.

Elin Olsson, statssekreterare hos jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP)

Olsson är däremot ny på departementet. Men det beror på att hon flyttar med bostadsfrågorna från finansdepartementet där hon tidigare var statssekreterare hos Per Bolund. Dessförinnan hade hon jobbat som planeringschef för Karolina Skog på miljödepartementet.

 

Finansdepartementet

Max Elger, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S)

Elger är doktor i ekonomi och har varit statssekreterare sedan 2014. Han har tidigare också varit utredningsekonom på Finanspolitiska rådet. Han ansvarar för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete.

Fredrik Olovsson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S)

En riktig riksdagsräv som blev statssekreterare i oktober 2020. Då kom han från rollen som ordförande i finansutskottet och totalt 18 år i riksdagen. Han ansvarar för skatte- och tullfrågor på departementet.

Emma Lennartsson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S)

Var statsministerns statssekreterare 2014-17 men fick sluta efter it-skandalen på Transportsstyrelsen. Men efter en sväng som ekonomidirektör och regiondirektör i Region Uppsala kom hon tillbaka till Regeringskansliet i början av 2020. Hon ansvarar för budgetfrågor.

Elin Eliasson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S)

Nyligen utsågs även Elin Eliasson till statssekreterare för perioden 10 januari 2021 till den 30 september 2021. Hon var dessförinnan politiskt sakkunnig på departementet. Ansvarar för finanspolitiska strukturfrågor.

Ulf Holm, statssekreterare hos finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP)

Holm har varit statssekreterare sedan 2014 och han fortsätter på departementet men nu med Åsa Lindhagen som chef. Hans meritlista i övrigt är lång. 1995-99 var han ledamot i Europaparlamentet. 2002-14 var han riksdagsledamot och 2010-14 var han andre vice talman i riksdagen.

Malin Quick Oljelund, statssekreterare hos civilminister Lena Micko (S)

Klev in på departementet när Lena Micko utsågs till ny minister. Hon hade jobbat med Micko redan på Sveriges kommuner och regioner, då som politisk rådgivare. Hon var politiskt sakkunnig i regeringen Persson 2002-2006.

 

Försvarsdepartementet

Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Ny statssekreterare i januari 2019. Kom från posten som generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som han hade haft sedan 2009. I den rollen uppmärksammades han i samband med den så kallade Saudi-affären 2012, ett samarbete mellan FOI och Saudiarabien om att tillsammans bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Affären ledde till dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgång.

 

Infrastrukturdepartementet

Malin Cederfeldt Östberg, statssekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Cederfeldt Östberg blev statssekreterare våren 2018. Hon hann med att vara det åt både Helene Hellmark Knutsson och Matilda Ernkrans på utbildningsdepartementet innan hon i augusti 2020 gick över till Eneroth. Hon har tidigare arbetat i olika roller inom statsrådsberedningen och för Socialdemokraterna. På meritlistan finns också ett ordförandeskap i Socialdemokratiska studentförbundet 2000-01.

Sebastian De Toro, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

Är utbildad på handelshögskolan i Stockholm och kom från en tjänst som LO-ekonom när han i januari 2019 blev statssekreterare. Var politiskt sakkunnig på finansdepartementet i början av 00-talet.

 

Justitiedepartementet

Catharina Espmark, statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Har varit statssekreterare hos Morgan Johansson sedan 2014. Dessförinnan jobbade hon på olika chefsbefattningar inom Polismyndigheten i Stockholms län.

Lars Westbratt, statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Var statssekreterare hos Morgan Johansson 2014-17 när denne hade migrationsfrågorna på sitt bord. Flyttade sedan till Heléne Fritzon när hon tog över dessa frågor. Återvände till Morgan Johansson, när denne i januari 2019 återigen fick migrationsfrågorna i sin portfölj. Är utbildad jurist, men arbetade i unga år ett antal år inom industrin, bland annat på Volvo.

Elisabeth Backteman, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S)

Var statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht under förra mandatperioden. Men sedan 2019 är hon hos Mikael Damberg. Där ansvarar hon för Regeringskansliets krishantering och samhällets krisberedskap. Har tidigare bland annat varit politiskt sakkunnig hos statsminister Göran Persson.

Oskar Magnusson, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S)

Blev i mars 2020 befordrad från politiskt sakkunnig till statssekreterare hos Mikael Damberg. Har studerat modern historia, statsvetenskap och konfliktstudier i London. Ansvarar bland annat för frågor som rör polisen och åklagarväsendet.

 

Kulturdepartementet

Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind (MP)

Var under förra mandatperioden statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin. Har tidigare varit generalsekreterare för organisationen Sveriges makalösa föräldrar och fick under den perioden utmärkelsen årets lobbyist år 2010.

 

Miljödepartementet

Annika Jacobson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP)

Ny statssekreterare efter regeringsombildningen 2021. Ansvarar för klimatpolitiska frågor och Agenda 2030. Kom från rollen som stabschef på miljödepartementet. Har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet och var chef för Greenpeace Sverige 2012-2016.

Anders Mankler, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP)

Även Mankler är ny statssekreterare. Han har de senaste åren varit politiskt sakkunnig på departementet. 32-årige Mankler tog masterexamen i statskunskap år 2015. Ansvarar för miljöpolitiska frågor.

 

Näringsdepartementet

Stina Billinger, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Blev statssekreterare i mars 2018 för dåvarande näringsminister Mikael Damberg men bytte till Baylan när denne utsågs till näringsminister. Före det hade hon arbetat som planeringschef på näringsdepartementet. Hon har också tidigare jobbat som hållbarhetsstrateg på SPP.

Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Statssekreterare hos Ibrahim Baylan sedan 2017. Han har också varit kommunalråd i Huddinge kommun. Utbildad jurist.

Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)

Blev statssekreterare 2019, och kom då från en roll som biträdande chef i samordningskansliet vid statsrådsberedningen. Före sin tid på Regeringskansliet arbetade han bland annat på Vattenfall.

 

Socialdepartementet

Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S)

Fjaestad blev statssekreterare hos Lena Hallengren när Hallengren blev ny minister i mars 2018. Hon kom då närmast från en tjänst som samhällspolitisk chef på Kommunal. Men hon var också statssekreterare 2014-16 i statsrådsberedningen. Fjaestad är teknisk doktor och har arbetat som lektor på KTH. Ansvarar för äldrepolitik, sjukvårdspolitik, folkhälsopolitik, e-hälsa och life science.

Elin Almqvist, vikarierande statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S)

Vikarierar för Tobias Lundin Gerdås under dennes föräldraledighet. Kom från rollen som stabschef hos Morgan Johansson. Ansvarar bland annat för socialtjänsten, funktionshinder och den sociala barn- och ungdomsvården.

Alejandro Firpostatssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Firpo är statssekreterare sedan mars 2017. Han har tidigare också varit kansliråd på justitiedepartementet och politiskt sakkunnig på finansdepartementet. Följde med Shekarabi när denne bytte departement 2019.

 

Utbildningsdepartementet

Erik Nilsson, statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström (S)

Började förra mandatperioden som statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson men gick 2016 över till att bli statssekreterare hos Anna Ekström. Han ansvarar för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola. Han har tidigare varit chef för utvecklingsavdelningen på Skolverket, förvaltningschef på Lärarhögskolan och var skol- och kulturborgarråd i Stockholms stad 2002-06. Han var politiskt sakkunnig i utbildningsdepartementet redan på 80-talet.

Kristina Persdotter, statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström (S)

Kom till Anna Ekström år 2019. Dessförinnan hade hon varit statssekreterare i statsrådsberedningen. I dag ansvarar hon för gymnasieskola, vuxenutbildning och folkbildning. Har pekats ut som en av hjärnorna bakom Socialdemokraternas skolpolitik.

Stefan Engström, statssekreterare hos högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans (S)

Kom till departementet år 2020 från rollen som planeringschef och stabschef på finansdepartementet. Har tidigare varit politiskt sakkunnig på flera andra departement.

 

Utrikesdepartementet

Robert Rydberg, kabinettssekreterare hos utrikesminister Ann Linde (S)

Var som ung aktiv i SSU men slog sedan in på den diplomatiska banan. Som diplomat var han bland annat ambassadör i Kongo (2001-2003), Israel (2003-2007) och Italien (2015-2019) innan han utsågs till kabinettsekreterare hösten 2019.

Janine Alm Ericson, statssekreterare hos biståndsminister Per Olsson Fridh (MP)

Ny på posten. Kommer direkt från riksdagen där hon varit Miljöpartiets gruppledare och ledamot i utrikesutskottet. Har tidigare också varit ledamot i både Alingsås kommunstyrelse och regionfullmäktige i Västra Götaland.

Krister Nilsson, statssekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg (S)

Var statssekreterare på miljödepartementet redan 2002-2006. Därefter gick han över till PR-branschen och var bland annat vice vd på PR-byrån Prime innan han återvände till Regeringskansliet hösten 2019.

Läs också

Dokumentation

Alla porträttbilder är tagna av Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Undantagen är bilderna på Elin Eliasson, Annika Jacobson, Anders Mankler, Elin Almqvist, Stefan Engström och Janine Alm Ericson. Dessa är tagna av Ninni Andersson, Regeringskansliet.


Nämnda personer

Catharina Espmark

Generalsekreterare Svenska gymnastikförbundet
Jur. kand (Stockholms uni., 1991)

Elisabeth Backteman

Generaldirektör Tillväxtverket
Fil. kand i statsvetenskap, ekonomisk historia och nationalekonomi (Stockholms uni., 1995)

Emil Högberg

Tidigare statssekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och hos näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Jur. kand (Stockholms uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00