Här är alla ministrar i regeringen 2021

REGERING. Efter förändringar bland Miljöpartiets statsråd ser Sveriges nya regering ut så här. Den består av 23 ministrar, 18 socialdemokrater och fem miljöpartister.

Foto: Anders Wiklund/TT

För att se alla ministrar i statsminister Magdalena Anderssons regering, klicka här

 

Statsminister: Stefan Löfven (S)

Blev efter en långdragen regeringsprocess återigen statsminister efter att Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet inte röstade nej till honom efter valet 2018. 

 

Finansminister: Magdalena Andersson (S)

Har sedan 2014 varit finansminister och var den första kvinnan att erhålla positionen under en socialdemokratisk regering. 

 

Justitieminister: Morgan Johansson (S)

Skåningen Johansson har tidigare varit både folkhälsominister och justitie- och migrationsminister. Sedan juli 2017 är Johansson justitieminister. Har beskrivits vara en del av Socialdemokraternas vänsterfalang. Huvudperson under 2015 års migrationskris.

 

Försvarsminister: Peter Hultqvist (S)

Dalmasen Hultqvist har varit Sveriges försvarsminister sedan 2014. Moderaterna vill rikta en misstroendeförklaring mot Hultqvist efter IT-skandalen på Transportstyrelsen, men han undkom till slut efter att C och L inte stödde en sådan. Har lång journalistisk erfarenhet där han bland annat varit chefredaktör på Aktuellt i Politiken.

 

 Utbildningsminister: Anna Ekström (S)

Var generaldirektör på Skolverket mellan 2011 och 2016 och var under förra mandatperioden gymnasie- och kunskapslyftsminister men är sedan 2019 alltså utbildningsminister. Tidigare ordförande för Saco där hon, tack vare sitt arbete, utnämndes till riddare av franska hederslegionen.

 

Näringsminister: Ibrahim Baylan (S)

Började som energiminister i regeringen Löfven 2014 och blev också samordningsminister 2016. Populär inom Socialdemokraterna. Varit riksdagsledamot sedan 2006 och var skolminister 2004-2006. När regeringen ombildades efter valet 2018 blev han näringsminister.

 

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor: Anna Hallberg (S) 

Utsågs hösten 2019 till sin post och hade då ett blygsamt CV vad gäller partiarbete. I bagaget har hon istället vd- och styrelseuppdrag. Hon har bland annat arbetat som vd för statliga bolaget Almi Företagspartner. Kuriosa i sammanhanget är att Hallberg är gift med Anders Sundström, tidigare S-politiker som varit både arbetsmarknads-, närings- och socialminister.

 

Infrastrukturminister: Tomas Eneroth (S)

Infrastrukturminister sedan sommaren 2017 då han tog över rollen från Anna Johansson i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Lång politisk erfarenhet då han suttit i riksdagen sedan 1994. En av hjärnorna bakom uppgörelsen mellan S, C, L och MP.

 

Miljö- och klimatminister: Per Bolund (MP)

Språkrör för Miljöpartiet sedan maj 2019. Bolund beskrivs som ett kitt mellan miljöpartister och socialdemokrater och är populär i de borgerliga kretsarna. Var riksdagsledamot mellan 2006 och 2010 och blev riksdagsledamot 2011 igen efter Maria Wetterstrands avgång. Var tidigare finansmarknadsminister i regeringen och har även haft hand om bostadsfrågorna i sin portfölj.

 

Energi- och digitaliseringsminister: Anders Ygeman (S)

Riksdagsledamot sedan 1996. Fick lämna regeringen och sin roll som inrikesminister efter att IT-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades 2017. Var gruppledare för S i riksdagen mellan 2017 och 2019. Men återvände till regeringen efter den utdragna regeringsbildningen 2018-2019.

 

Socialminister: Lena Hallengren (S)

Blev barn-, äldre- och jämställdhetsminister 2018, blev senare i stället socialminister. Riksdagsledamot mellan 2006 och 2018 och utsågs 2002 till biträdande utbildningsminister av Göran Persson. Var ordförande i utbildningsutskottet 2014-18. 

 

Utrikesminister: Ann Linde (S)

Efterträdde Margot Wallström som utrikesminister. Var tidigare EU- och handelsminister i regeringen Löfven. Före dess var hon statssekreterare hos Anders Ygeman på justitiedepartementet. Hårt kritiserad i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen då hon inte framförde väsentlig information till Ygeman. 

 

Arbetsmarknadsminister: Eva Nordmark (S)

Efterträdde Ylva Johansson (S) 2019 och var då framför allt känd som fackförbundet TCO:s ordförande vilket hon då hade varit sedan 2011. Har tidigare även suttit som förbundsordförande för dåvarande facket SKTF, idag fackförbundet Vision. Satt i riksdagen mellan 1995 och 1998.

 

Civilminister: Lena Micko (S) 

Blev civilminister i oktober 2019. Innan dess hade Micko en lång period av lokalpolitiskt engagemang bakom sig som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun. Mellan 2015 och 2019 var hon ordförande för dåvarande Sveriges kommuner och landsting, nu Sveriges kommuner och regioner.

 

Jämställdhets och bostadsminister: Märta Stenevi (MP)

Valdes i slutet av januari 2021 till nytt kvinnligt språkrör för MP, efter att Isabella Lövin avgått. Stenevi var tidigare kommunalråd i Malmö 2016-2019 och efter det Miljöpartiets partisekreterare 2019-2021.

 

Biståndsminister: Per Olsson Fridh (MP) 

Kliver upp från statssekreterarposten hos tidigare biståndsministern Peter Eriksson (MP) och blir nu han minister för internationellt utvecklingsarbete. Har även tjänstgjort som statssekreterare hos tidigare kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke 2014-2019 samt varit ordförande för Miljöpartiet Stockholms stad.

 

Socialförsäkringsminister: Ardalan Shekarabi (S)

Har varit tydlig med sitt motstånd mot vinster i välfärden. Var tidigare förbundsordförande i SSU. Kom från Iran som politisk flykting vid 10 års ålder 1989. Utbildad jurist. Han började i regeringen som civilminister men är numera socialförsäkringsminister.

 

Inrikesminister: Mikael Damberg (S)

Närings- och innovationsminister i Stefan Löfvens första regering. Men sedan 2019 innehar han posten som inrikesminister. Riksdagsledamot sedan 2002. Var Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen 2012-2014 och ordförande för SSU mellan 1999-2003. Populär inom S.

 

EU-minister: Hans Dahlgren (S)

Var tidigare statssekreterare i statsrådsberedningen hos Stefan Löfven med särskilt ansvar för EU- och utrikesfrågor. Har även varit Sveriges FN-ambassadör och ambassadör för Sveriges ständiga representation vid de internationella organisationerna i Genève. 

 

Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna: Amanda Lind (MP)

Lind är tidigare kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösands kommun och språkrör för Miljöpartiet i såväl Härnösand som i Västernorrland. Utbildad psykolog. Tidigare partisekreterare i Miljöpartiet.

 

Landsbygdsminister: Jennie Nilsson (S)

Riksdagsledamot 2006-2019 innan hon tog klivet in i regeringen. I riksdagen var hon ordförande i näringsutskottet. Tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Hylte kommun. Facklig bakgrund i Kommunal.

 

Finansmarknadsminister: Åsa Lindhagen (MP)

Tar över rollen som finansmarknadsminister från Per Bolund. Tidigare ansvarade Lindhagen för jämställdhetsfrågorna och innan hon tog klivet in i regeringen var hon socialborgarråd i Stockholms kommun 2014–2018. Kandiderade under hösten 2020 till att efterträda Isabella Lövin som språkrör, men drog tillbaka sin kandidatur efter att valberedningen föreslagit Märta Stenevi.

 

Minister för högre utbildning och forskning: Matilda Ernkrans (S)

Riksdagsveteran som efter fyra mandatperioder i riksdagen blev minister 2019. Var i riksdagen ordförande i utbildningsutskottet och tidigare ordförande för miljö- och jordbruksutskottet. Jobbat som arbetsförmedlare.

Läs också

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Margot Wallström

Tidigare utrikesminister (S), FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld
Nordanå gymnasium, Skellefteå kommun

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00