Veteranförbundet vill sätta press på politiker – även i kommuner

PROGRAM. En helt ny utredning och att civila veteraner får mer stöd från sina myndigheter. Det är två av kraven i Veteranförbundets nya politiska program för att sätta press på nationell och kommunal politik.

Ordförande för Sveriges Veteranförbund, Sverker Göranson, vid veterandagen 2017.
Ordförande för Sveriges Veteranförbund, Sverker Göranson, vid veterandagen 2017.Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Sveriges veteranförbund (SVF) har nu släppt ett politiskt program. Det innehåller flera frågor och mål som de bland annat ska framföra i valrörelsen 2022.

Förbundet konstaterar att den politiska aktiviteten i veteranfrågan har gått ner. Därför ställer de nu krav på att alla politiska partier ska ha veteranpolitiska talespersoner.

Civila veteraner

Veteraner som tjänstgjort för Försvarsmakten kan vända sig till försvarets Veterancentrum. Men SVF representerar också de civila veteranerna, som har varit utsända av andra myndigheter.

– De har inte samma typ av organisation bakom sig som Försvarsmaktens utsända har, säger MariAnne Boström, generalsekreterare för SVF, till Altinget.

Fakta

Myndigheter med civila veteraner:

  • Folke Bernadotteakademien
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Åklagarmyndigheten
  • Polismyndigheten
  • Domstolsverket
  • Skatteverket
  • Kriminalvården

– Det behövs en form av beslut om hur hanteringen ska se ut för de här 7 myndigheterna. Det är också en fråga om stöd. Vi har statsbidrag från Försvarsmakten för det arbete vi gör för deras veteraner. Det vore bra om de andra myndigheterna kunde stödja det vi gör för deras veteraner, säger Boström.

Läs mer om vad förbundet kräver av kommunerna och andra förslag i programmet i artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00