Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen

UTFÖRSÄKRINGAR. I socialförsäkringsutskottet debatterades igår sjukförsäkringsreglerna och Försäkringskassans hårdhänta utförsäkringar, vilka ökat markant. De utredningsförslag som finns om ändrade regler stöds av de flesta partier. M och KD vill dock bara gynna covidsjuka.

Foto: Erik G Svensson/TT
Marie Lundahl
Mats Berglund (MP)
Mats Berglund (MP) Foto: Riksdagen

Kritiken ökar mot reglerna i socialförsäkringen och att många sjukskrivna utförsäkras trots att de inte är arbetsföra.

Flera partier har väckt frågan om utskottsinitiativ till regeringen för att ändra i de nuvarande regler enligt befintliga utredningsförslag. 

MP och V: Helt nytt system

Men V vill helst slopa nuvarande system och införa en steg-för-steg-modell.

MP vill slå ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och a-kassa till en gemensam försäkring, och även få in försörjningsstödet.

Bedömer man att en person kommer att kunna återgå till jobb så ska man inte utförsäkras eller överföras till Arbetsförmedlingen, som ändå inte kan göra något.

Solveig Zander (C)
Solveig Zander (C)
Solveig Zander (C) Foto: Riksdagen

– Vi vill ha en stor lösning där ingen faller mellan stolarna, och en ny typ av myndighet kan lotsa den som är sjuk mellan insatserna, säger Mats Berglund, (MP), socialförsäkringsutskottet, till Altinget.

Läs även om vad Solveig Zander (C), Maria Malmer Stenergard (M) och Liberalerna tycker i frågan på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Mats Berglund

Riksdagsledamot (MP)

Solveig Zander

Tidigare riksdagsledamot (C)
Socionom (Östersunds högskola, 1978)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00