Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen

UTFÖRSÄKRINGAR. I socialförsäkringsutskottet debatterades igår sjukförsäkringsreglerna och Försäkringskassans hårdhänta utförsäkringar, vilka ökat markant. De utredningsförslag som finns om ändrade regler stöds av de flesta partier. M och KD vill dock bara gynna covidsjuka.

Kritiken ökar mot reglerna i socialförsäkringen och att många sjukskrivna utförsäkras trots att de inte är arbetsföra.

Flera partier har väckt frågan om utskottsinitiativ till regeringen för att ändra i de nuvarande regler enligt befintliga utredningsförslag. 

MP och V: Helt nytt system

Men V vill helst slopa nuvarande system och införa en steg-för-steg-modell.

MP vill slå ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och a-kassa till en gemensam försäkring, och även få in försörjningsstödet.

– Vi vill ha en stor lösning där ingen faller mellan stolarna, och en ny typ av myndighet kan lotsa den som är sjuk mellan insatserna, säger Mats Berglund, (MP), socialförsäkringsutskottet, till Altinget.

Läs även om vad Solveig Zander (C), Maria Malmer Stenergard (M) och Liberalerna tycker i frågan på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Kris för Liberalerna och Jonas Sjöstedt flörtar med S-politiker Överblick: Kris för Liberalerna och Jonas Sjöstedt flörtar med S-politiker Næste artikel Överblick: MP föreslår språkrör och Eskil Erlandsson frias i hovrätten Överblick: MP föreslår språkrör och Eskil Erlandsson frias i hovrätten