Utredning: Förskoleplikt vid fem år och förstelärarreform

FÖRSKOLA. Utredaren Lotta Edholm föreslår inte obligatorisk språkförskola eftersom det kan strida mot lagen. Istället ges flera andra förslag, som skolplikt vid fem års ålder och en förstelärarreform.

Lotta Edholm, tidigare skolborgarråd i Stockholm för Liberalerna, har utrett barns deltagande i förskolan, samt förslaget om obligatorisk språkförskola som kommer från januariavtalet.

Utredningen har kommit fram till att det inte är glasklart om en obligatorisk språkförskola skulle kunna ses som diskriminering mot vissa barn. 

Därför föreslås andra lösningar som kan öka antalet barn i förskolan. 

Utredningen föreslår att barn ska direktinskrivas i förskolan oavsett om föräldrar anmält att de vill ha en plats.

– Kommunerna ska ange en fysisk placering för ett barn på förskolan, tre månader innan höststarten det år barnet fyller tre år. Det ska vara en specifik plats på en specifik förskola, säger Lotta Edholm till Altinget.

Läs mer om förslagen om skolplikt och förstelärarreform i hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Beslutskedja: Fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska

24/10
2019
14/9
2020
20/10
2020
23/11
2020
24/11
2020
24/11
2020
24/11
2020
2/12
2020

Forrige artikel Överblick: Smitta i äldreomsorg, visir i förskolor och vindkraftverk kollapsade Överblick: Smitta i äldreomsorg, visir i förskolor och vindkraftverk kollapsade Næste artikel Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp