Länsstyrelser ska peka ut platser för vargflytt

ROVDJUR. Åtta länsstyrelser får i uppdrag av regeringen att peka ut lämpliga områden för att placera ut finskryska vargar. Svenska jägareförbundet anser att regeringen börjar i fel ände.

Regeringen vill kunna flytta vargar från renskötselområdet söderut – men vart ska de placeras?
Regeringen vill kunna flytta vargar från renskötselområdet söderut – men vart ska de placeras?Foto: Heiko Junge/TT
Johanna Alskog

Regeringen vill kunna flytta finskryska invandrade vargar snabbare från renbetesområdet till de södra delarna av Sverige. Åtta länsstyrelser får i uppdrag att peka ut lämpliga områden.

– Vi arbetar med en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga när en varg kommer över gränsen i norra Sverige. Uppdraget till länsstyrelserna att peka ut möjliga områden för utsättning är en viktig pusselbit, säger Baharan Kazemi, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket, till Altinget.

"Polariserar"

Enligt Svenska jägareförbundet borde regeringen först ha vidtagit åtgärder för att öka acceptansen för vargförvaltningen.

– Det är klart att man får titta på det här, men det är ett beslut som polariserar vargfrågan ännu mer, säger Mikael Samuelsson, ordförande i förbundets rovdjursråd.

Läs hela artikeln i Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni. 1981-1985), statsvetenskap (Università di Bologna 1986-1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992-1994)

Kjell-Arne Ottosson

Riksdagsledamot (KD), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, ledamot Miljömålsberedningen, miljö- och klimatpolitisk talesperson
Grundskollärare (Högskolan i Karlstad 1998)

Ulrika Heie

Riksdagsledamot (C), vice gruppledare, ordförande i trafikutskottet, förbundsordförande Studieförbundet vuxenskolan
Mellanstadielärarlinjen (Högskolan i Jönköping, 1986)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget