Länsstyrelser ska peka ut platser för vargflytt

ROVDJUR. Åtta länsstyrelser får i uppdrag av regeringen att peka ut lämpliga områden för att placera ut finskryska vargar. Svenska jägareförbundet anser att regeringen börjar i fel ände.

Regeringen vill kunna flytta finskryska invandrade vargar snabbare från renbetesområdet till de södra delarna av Sverige. Åtta länsstyrelser får i uppdrag att peka ut lämpliga områden.

– Vi arbetar med en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga när en varg kommer över gränsen i norra Sverige. Uppdraget till länsstyrelserna att peka ut möjliga områden för utsättning är en viktig pusselbit, säger Baharan Kazemi, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket, till Altinget.

"Polariserar"

Enligt Svenska jägareförbundet borde regeringen först ha vidtagit åtgärder för att öka acceptansen för vargförvaltningen.

– Det är klart att man får titta på det här, men det är ett beslut som polariserar vargfrågan ännu mer, säger Mikael Samuelsson, ordförande i förbundets rovdjursråd.

Läs hela artikeln i Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren, Per Bolund m.fl. Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren, Per Bolund m.fl. Næste artikel Hultberg (M) om smittspårningsapp: Hultberg (M) om smittspårningsapp: "Dömts ut för tidigt"
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.