KD har klubbat ny skolpolitik – skolpoliser och fördubblad lön

PARTIPOLITIK. En ny skolpolitik har klubbats av KD. Den innehåller fördubblad lärarlön i utsatta områden och partiet vill knyta en polis till varje skola. Dessutom vill KD se krav på att elever ska sanera sitt eget klotter.

Vid Kristdemokraternas senaste partifullmäktige klubbades ett nytt utbildningspolitiskt program. 

Två förslag har sedan tidigare delat partiet och fått stort fokus. Det ena är obligatorisk språkförskola från tre års ålder, som i grunden är ett gammalt Alliansen-förslag. Det röstades ner, men KD är villiga att utreda frivillig språkförskola från fyra års ålder.

Elever får sanera sitt eget klotter

Andra förslag som KD ska driva är att fördubbla lärarlönerna i utsatta områden, samt införa krav på att elever som klottrar eller vandaliserar i skolmiljö också tvingas sanera och återställa skadan.

– Det är ett arbetssätt i andra miljöer, om du klottrar på stan så får du ofta vara med och sanera. Ofta kan man se att elever pratar om det själva när de får vara med och se vilket krävande jobb det är att sanera. Då tänker de sig för en gång till innan man saboterar och förstör om man varit med och sanerat vid ett tidigare tillfälle, säger partiets skolpolitiska talesperson Gudrun Brunegård till Altinget.

Läs mer om förslagen som delade partiet och hur poliser ska användas på skolorna i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven och Lena Hallengren Pressträff med Stefan Löfven och Lena Hallengren Næste artikel Regeringen delar inte Skogsstyrelsens syn på Regeringen delar inte Skogsstyrelsens syn på "Levande skogar"
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.