Förslag om bensinförbud kan dröja

FOSSILFRITT. Förslagen om bensinens och bensinbilarnas framtid ser ut att bli försenade. Utredaren Sven Hunhammar har begärt mer tid från regeringen på grund av personalavhopp och corona-komplikationer.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och utredaren Sven Hunhammar när utredningen om utfasning av bensin och bensinbilar tillsattes i december förra året.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och utredaren Sven Hunhammar när utredningen om utfasning av bensin och bensinbilar tillsattes i december förra året.Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

I december förra året tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag på både ett nationellt förbud mot fossildrivna bilar och att föreslå ett årtal när sista droppen fossilt drivmedel ska säljas i Sverige.

Men utredaren Sven Hunhammar begärde redan i somras fyra månaders förlängd arbetstid, med hänvisning till att bland annat coronapandemin samt ett byte av huvudsekreterare försvårat arbetet. Regeringen har ännu inte svarat, men utredningen har fått uppgifter om att ett besked ska komma inom kort.

– Just nu arbetar vi efter två deadlines kan man säga, säger huvudsekreteraren Magdalena Pucher till Altinget.

Nuvarande deadline från regeringen är den 1 februari år 2021.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Läs också

Nämnda personer

Sven Hunhammar

Måldirektör på Trafikverket, särskild utredare kring förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar
Fil. dr i naturresursförvaltning (Stockholms uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00