SKR vill se lagändring för att kunna utnyttja kommunalt överskott

KOMMUNPLÅNBOK. Om det fortsätter i rätt riktning, kan kommunerna leverera rekordresultat i år. Men för att kunna dra nytta av det krävs en lagändring, anser SKR.

SKR:s ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog.
SKR:s ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog.Foto: Ali Lorestani/TT
Josefin Lingström

Det finns en utredning som kollar på det här som kommer med sitt betänkande 2021. Vi får se vad som föreslås och efter det kan vi se om något behöver förändras. Men det här behöver vi också få svar på redan nu innan året är slut.

Annika Wallenskog
Chefsekonom, SKR

I våras trodde många att pandemin skulle göra ett stort hål i kommunernas plånböcker som skulle få resurserna att sina. Nu släpper SKR sin ekonomirapport och den pekar mot att det blir rekordresultat för kommunerna i år.

– Vi har en kostnadsökning i regionerna på grund av coronapandemin, men i kommunerna sker en kostnadsminskning. I förskolan har utgifterna minskat för att föräldrar hållit barn hemma eller hämtat tidigare. Vi räknar med att kostnaderna kommer öka nästa år när vi ska ta igen den här skulden, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid SKR, till Altinget.

Men om ändring i lagen ska göras, vill SKR att den är tillfällig och att de får besked från regeringen så snabbt som möjligt.

Läs mer om lagändringarna och "centraliseringsvindarna" som SKR ser i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Annika Wallenskog

Chefsekonom SKR
Nationalekonom (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00