SKR vill se lagändring för att kunna utnyttja kommunalt överskott

KOMMUNPLÅNBOK. Om det fortsätter i rätt riktning, kan kommunerna leverera rekordresultat i år. Men för att kunna dra nytta av det krävs en lagändring, anser SKR.

I våras trodde många att pandemin skulle göra ett stort hål i kommunernas plånböcker som skulle få resurserna att sina. Nu släpper SKR sin ekonomirapport och den pekar mot att det blir rekordresultat för kommunerna i år.

– Vi har en kostnadsökning i regionerna på grund av coronapandemin, men i kommunerna sker en kostnadsminskning. I förskolan har utgifterna minskat för att föräldrar hållit barn hemma eller hämtat tidigare. Vi räknar med att kostnaderna kommer öka nästa år när vi ska ta igen den här skulden, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid SKR, till Altinget.

Men om ändring i lagen ska göras, vill SKR att den är tillfällig och att de får besked från regeringen så snabbt som möjligt.

Läs mer om lagändringarna och "centraliseringsvindarna" som SKR ser i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel M:s starkaste kvinna: “Jag bangar inte för att vara kritisk mot utspel uppifrån M:s starkaste kvinna: “Jag bangar inte för att vara kritisk mot utspel uppifrån" Næste artikel Överblick: Saco säger ja och Preem satsar på rapsolja Överblick: Saco säger ja och Preem satsar på rapsolja
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.