Wallenskog vill se lagändring och ny typ av statsbidrag för skolan

KOMMUNPLÅNBOK. Om det fortsätter i rätt riktning, kan kommunerna leverera rekordresultat i år. Men en ändring behövs i lagen, anser SKR. Samtidigt blåser centraliseringsvindar inom skolan. Det gör att chefsekonomen Annika Wallenskog nu vill rikta fokus mot nya typer av finansiering för skolan.

I våras trodde många att pandemin skulle göra ett stort hål i kommunernas plånböcker som skulle få resurserna att sina. Nu släpper SKR sin ekonomirapport och den pekar mot att det blir rekordresultat för kommunerna i år.

Skatteunderlaget har inte utvecklats så dåligt som SKR trodde. Samtidigt har kommuner och regioner fått 50 miljarder kronor mer i statligt stöd än förra året. Det är bara 20 kommuner som beräknas att gå minus i år. Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, är det väldigt få jämfört med hur det brukar se ut.

– Vi har en kostnadsökning i regionerna på grund av coronapandemin, men i kommunerna sker en kostnadsminskning. I förskolan har utgifterna minskat för att föräldrar hållit barn hemma eller hämtat tidigare. Vi räknar med att kostnaderna kommer öka nästa år när vi ska ta igen den här skulden, säger hon till Altinget.

Login