Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna

ÅTERVINNING. Tidningsbolagen blev nöjda när regeringen lovade dem att få slippa producentansvaret för returpapper. Desto mindre nöjda är kommunerna som nu attackerar regeringens förslag.

– Vi tycker det här förslaget är helt vansinnigt, säger Inger Olofsson, Samrådsgrupp Avfall som samlar totalt 16 kommuner i norra Sverige.

För att hjälpa de krisande tidningsbolagen har regeringen lovat att branschen ska slippa producentansvaret för returpapper. Haken är att nödhjälpen sker genom att kommunerna istället får ta över ansvaret. 

Förslaget har fått stenhård kritik från dag ett när löftet blev känt i våras. När nu en promemoria med ett skarpt lagförslag är ute på remiss, så fortsätter stormen.

"Utan dialog eller samråd"

Regeringen får bred kritik för att plötsligt överge principen om förorenarens ansvar. Inger Olofsson – samordnare för Samrådsgrupp Avfall i Region Västerbotten – anser att även regeringens tillvägagångssätt provocerar.

– Att man frångår principen om att förorenaren betalar är en av faktorerna, men att man dessutom gör det helt plötsligt, pang bom, utan någon dialog eller samråd med kommunerna, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

 

 

 

Forrige artikel Oenighet kring EU-dom om kosttillskott Oenighet kring EU-dom om kosttillskott Næste artikel Överblick: Thunberg tar över DN och IF Metall backar om kongress Överblick: Thunberg tar över DN och IF Metall backar om kongress
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.